Una copa de vi al dia és bona per a la salut: mite o veritat?

Aquest suposat benefici s'atribueix a l'existència dels polifenols, un element que trobem en altres aliments

Una copa de vi negre
Una copa de vi negre | Pixabay
Redacció
11 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:03h

El vi és un producte molt consumit a casa nostra. Hi ha moltes cases on mai falta una ampolla de vi i una copa diària. Hi ha la creença una copa de vi és aconsellable. S'atribueix aquesta suposada millora a dos dels compostos amb efectes antiinflamatoris: l'etanol i els polifenols, que previndrien certs problemes cardiovasculars. De totes aquestes teories, no n'hi ha evidències científiques.

Per començar, no es pot estudiar la mateixa manera una beguda alcohòlica a una que no ho és. I és que malgrat ser un producte tan normalitzat, el vi té una graduació d'entre 11 i 14 graus de mitjana, essent els negres els vins amb més graduació. La Comissió Europea  va advertir del risc de beure alcohol de cara a una major exposició al càncer. El que es volia corroborar era la relació del càncer intestinal i de laringe amb les persones que consumeixen alcohol habitualment. Un 10% d'aquestes persones desenvolupa aquesta malaltia. És cert que es generalitzava amb totes les begudes, però el vi segueix sent una beguda amb un gran percentatge d'alcohol. 

Un estudi de la Universitat de Xile va decidir-se a investigar si era certa o no aquesta creença que el vi en mesura és beneficiós. A través de certs estudis van entendre que els polifenols, elements no alcohòlics del vi, feien augmentar l'activitat del fetge i els ronyons. De totes maneres, els polifenols es poden trobar en el raïm sense fermentar, les maduixes, les carxofes o l'oli, per tant, no és necessari beure vi per millorar els ronyons i el fetge. És cert que beure vi pot tenir aquest efecte positiu, però es contraresta amb altres efectes negatius sobretot a la laringe i els intestins. 

L'alcohol mata

De fet, l'OMS atribueix al consum d'alcohol més de 200 malalties i trastorns. S'estima que cada any es produeixen 3 milions de defuncions degudes a aquest consum, el que representa a escala mundial un 5,3 % del total de morts. Això es deu als problemes de salut com els trastorns mentals i comportamentals, inclosos l'alcoholisme, la cirossi hepàtica, algun tipus de càncer i malalties cardiovasculars.