Cuina oriental d'autor

Per definir la cuina del Ly cal sortir dels clàssics cànons gastronòmics

Publicat el 16 de març de 2011 a les 22:59
El restaurant Indochine Ly Leap ens trasllada a Cambodja, lloc de naixement del seu propietari i xef, Ly Leap.

Els restaurants xinesos estan de baixa. En canvi, els japonesos i, sobretot, els anomenats “sushi wok”, que combinen diverses cuines orientals, estan de pujada. Si sou amants d'aquests tipus de cuina, heu de visitar l'Indochine Ly Leap.

El restaurant Indochine Ly Leap és... un altre món. És entrar en un petit paradís en ple centre de Barcelona (Muntaner, 82). La seva decoració ens trasllada a la llunya Cambodja, lloc de naixement del seu propietari i xef, Ly Leap, una persona encantadora, a més de molt intel·ligent...

En Ly té estudis de Medicina, encara que -per sort pels amants de la bona cuina- no s'hi va dedicar. En sap moltíssim de plantes i flors i és un apassionat de la jardineria, herència del seu avi, tot un expert en el tema. Parla un munt d'idiomes -cambodjà, francès, castellà, català, diversos dialectes xinesos, etc.- i té una imaginació i creativitat desbordants.

Per definir la cuina del Ly cal sortir dels clàssics cànons gastronòmics. I aquesta no és una afirmació exagerada. Ly fa la cuina... d'en Ly. I no n'hi ha més. Com tothom, beu de les seves arrels, de la seva gran experiència en diverses parts del món, del seu extens i profund coneixement de les plantes, del seu exquisit gust per la decoració. Tot això, ben embolicat i excel·lentment presentat és quelcom únic i irrepetible.

Si a una cuina realment bona -oriental però molt internacional i absolutament personal- li afegim un lloc preciós, on la vegetació, l'aigua, la fusta i la pedra es barregen en una amalgama molt original, obtindrem un resultat increïble. El preu? Bé, el que és bo es fa pagar. Però, si més no, es pot assumir en un dia de celebració, en un dia especial.

Un tros de l'Orient llunyà a l'Eixample

Encara que només us apropeu a prendre un te -que també es pot fer i en tenen una carta molt extensa-, entreu al Indochine Ly Leap. El lloc és espectacular. Al fons del local -de dimensions considerables-, hi ha una petita “selva” formada per una munió de plantes, escollides, cuidades i mimades pel propi Ly. Al terra, aigua, una mena de petit llac ple de carpes que arriben a menjar de la teva mà. I, com si estiguessin dins l'aigua, les taules es situen a nivell del terra, d'una forma molt original i amb regust oriental. La fusta i la pedra predominen en tot el local i, sens dubte, el que impacta més és una caseta portada peça a peça des de Tailàndia i tornada a muntar dins el restaurant. Increïble!

www.indochinelyleap.com