
El repartiment d'estrelles Michelin del 2010 va deixar-ne una a la ciutat de Terrassa, en concret al restaurant Capritx. El xef que ha fet possible això ha estat Artur Martínez, membre d'una saga familiar dedicada a l'hostaleria que va saber aprendre bé els fonaments de l'ofici fins a arribar on és avui. Els avis de l'Artur Martínez van obrir una casa de menjars on servien àpats tradicionals i venien vi a granel. Una casa de menjars senzilla però on ja es cuidava molt la qualitat del que es donava. Després d'ells, la segona generació va ampliar el negoci, afegint un servei de menjars fets per endur-se'n a casa. De fet, avui encara està funcionant sota el seu nom de sempre, El Buen Gusto, essent un rostidor i una casa de menjars tradicionals fets per a degustar a casa.
Però tant l'Artur com el seu germà Juanjo -que és sommelier- van voler anar més enllà. Així va néixer el restaurant Capritx, també a Terrassa, on el xef egarenc ha anat obrint-se camí, fent-se un nom i portant a la pràctica la seva filosofia culinària, molt exigent en la matèria primera i molt curosa amb les tècniques. Justament, fa pocs dies ha rebut la seva insígnia que l'acredita com a restaurant de quilòmetre 0, és a dir, com a restaurant que treballa amb ingredients de proximitat. Segons l'Artur, “cal apostar per la llunyania només quan la qualitat i la tipicitat del producte ho justifiquin” i, per tant, no es tanca a utilitzar bons ingredients vinguin d'on vinguin si valen la pena.
Obtenir una estrella Michelin és molt important per a un cuiner. “Hem hagut d'adaptar-nos a la nova situació -comenta l'Artur-. Més personal, més material, reposició de roba de taula, replantejament de tota l'operativa... Però és fantàstic!”
Des del passat mes de desembre, Artur Martínez també s'encarrega de la gastronomia de La Mola Hotel and Conference Center, un complexe hoteler situat a la vora del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, a pocs quilòmetres de Terrassa.
Capritx. www.capritx.com
La Mola. www.lamola.es
Apostant pel Vallès
El cuiner Artur Martínez ha estat un dels responsables de la recuperació d'una menja típicament vallesana, la botifarra Terregada, elaborada amb menuts de porc, cebes, alls, ametlles i vi ranci. Aquest embotit es l'actualització d'un plat típic de la Terrassa de començaments de segle XX, la Terregada, que malauradament es va perdre. Avui es pot recordar gràcies a aquesta botifarra que es pot trobar a les cansaladeries de Terrassa.