Dels tricentenaris en fem pans

Els flequers catalans presenten el Pa del Tricentenari, molt semblant al que es consumia a Barcelona el 1714 | Miquel Calçada aprofita la presentació per recordar que la celebració “no és una dèria d'uns quants”

Publicat el 04 de març de 2014 a les 17:18
Josep Maria Pelegrí i Miquel Calçada han provat de fer Pa del Tricentenari Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Un dels objectius de la commemoració del Tricentenari del 1714 és apropar la celebració a la societat civil, i una bona manera de fer-ho és a través d'un aliment bàsic i de primera necessitat, com el pa. És per aquest motiu que la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers ha volgut aprofitar l'efemèride per elaborar un pa molt semblant al que es consumia a Barcelona ara fa tres segles.

Elaborat amb farines similars a les utilitzades al segle XVIII, amb llarga fermentació i cocció lenta, el nou pa se serveix en peces rodones i petites, d'uns dos-cents grams, marcades al mig per una creu en record dels antics croats, monedes catalanes de l'edat mitjana.

Un pa amb "vocació de futur"

En la presentació d'aquest aliment, el conseller d'Agricultura i Alimentació, Josep Maria Pelegrí, l'ha definit com un pa “amb vocació de futur” i n'ha garantit l'èxit alhora que ha aprofitat per fer una crida a “consumir pa de fleques i forns”. De fet, aviat es podrà aconseguir a forns i fleques, i tot que encara no té preu, ni que sigui orientatiu, el president dels flequers, Manel Llaràs, s'ha mostrat convençut que els consumidors l'acceptaran al temps que servirà per “dinamitzar” l'activitat de fleques i forns.

Al seu torn, el comissari del Tricentenari, Miquel Calçada, ha insistit en la necessitat d'apropar el record de la Guerra de Successió a la societat civil, per demostrar que la celebració “no és una dèria d'uns quants”. En un petit apunt històric, Calçada ha recordat que a la Barcelona assetjada el 1714, els flequers “feien una feina tant important que estaven exempts de la defensa de la ciutat”.