D'aperitius n'hi ha de moltes maneres i per a tots els gustos. Els més sans són els fruits secs, però molta gent opta per saciar la gana amb altres productes que tenen un sabor més potent. Un d'aquests és, sense dubte, els quicos. Els podem trobar en supermercats, en quioscos, en botigues d'alimentació o en gasolineres, entre altres.
Realment es tracta d'una cosa tan simple com un gra de blat de moro torrat sense fer-lo esclatar i salat. En algunes ocasions, les marques comercials es dediquen a presentar tota una varietat de sabors, però no deixa de ser un producte que té com a ingredient principal el blat de moro. Però, per què li diem "quicos"?
Doncs per descobrir-ho ens endinsem al Centre de Terminologia de la Generalitat de Catalunya. Al Termcat s'explica que la denominació catalana "quico" i els equivalents castellans "kiko" i "quico" són adaptacions de la marca registrada Kikos, que és propietat de l'empresa Dode, SA i és comercialitzada en exclusiva per l'empresa Liven, SA.
El seu origen, curiosament, es troba als Països Catalans. I és que la primera menció de la marca Kikos va ser el 1932 a València. Un matrimoni va decidir començar a torrar cacauets, pipes i també blat de moro. L'èxit va ser tan evident que acabarien creant la marca Churruca, encara avui una de les referents en aperitius i fruits secs.