Qui no ha sentit mai, o fins i tot ha dit, allò de que el cava com més fred millor? Com a expressió simple de consum genèric la trobo apropiada. Un cava a temperatura massa elevada es presenta feixuc, lent i massa alcohòlic. Però, cal anar en compte. Hi ha un matís important a fer que, si no es contempla, ens pot passar per alt una part important de cada ampolla que obrim.
Les nostres papil·les gustatives perden pràcticament tota la sensibilitat a temperatures inferiors als 6ºC. D'aquesta constatació física es desprèn que si bevem un cava que hagi estat refredat per sota de la xifra esmentada, pràcticament només trobarem sensacions tèrmiques. Les gustatives i moltes de les aromàtiques passaran desapercebudes en gran mesura, perquè la nostra boca no disposarà de les condicions idònies per a poder treballar. Per això es diu sovint que un cava de qualitat mediocre “passa” bé si és ben fresquet. El producte en si no millora, però al baixar-ne molt la temperatura, n'amaguem les seves notes més negatives ressaltant-ne només l'aspecte tàctil refrescant de la fredor.
No nego que, amb alguns productes, aquesta sigui una eina prou útil. Opino, però, que és millor optar per trobar un cava de més qualitat (avui no en falten). I quan el tinguem, no caiguem en l'error de també portar-lo a temperatures glacials. Si ho fem, el que passarà és que eliminarem igualment els aspectes gustatius i aromàtics que, en aquest cas, són dignes de gaudir i no pas de perdre's. Llavors esdevindria aquella altra frase també habitual que diu que “aquest cava és millor en la darrera copa que no pas recent obert”. Senzillament el que hauria passat és que un cop perduda la fredor excessiva, s'expressa en la seva plenitud.
Per tant, aconsello que refresquem els caves progressivament amb gel i aigua fins als 6-9 ºC, segons l'envelliment i la complexitat de cada producte. Després, a l'hora de tastar-los, detectarem si la qualitat és més aviat baixa, però gaudirem en gran mesura si es tracta d'un bon cava.
ARA A PORTADA
-
Punt i final al pacte Junts-PSOE: la militància avala la ruptura amb Sánchez Oriol March | Bernat Surroca Albet
-
ERC, davant del «trencament» de Puigdemont amb Sánchez: entre l'escepticisme i el compromís amb la negociació Bernat Surroca Albet
-
Sánchez admet cobraments en efectiu, però sempre «dins de la legalitat»: «El finançament del PSOE és net» Bernat Surroca Albet
-
Mazón anuncia una compareixença per la dana i diu que «es fa càrrec» dels insults dels familiars de les víctimes Natàlia Pinyol
-
BComú exigeix a Collboni que prohibeixi ja les compres d'habitatge especulatives si vol pressupostos David Cobo
Publicat el 09 de gener de 2018 a les 14:37
Et pot interessar
-
Societat
Mor un home en caure d'una alçada de 14 metres mentre treballava en el sostre d'una empresa de Viladecans
-
Societat
Condemnen a presó el tuitaire que volia «perseguir» la família que va demanar més castellà a l'escola de Canet
-
Societat
Un congrés internacional i una exposició commemoraran el centenari de la mort de Gaudí
-
Societat
Els millors plans per la Castanyada 2025 a Catalunya
-
Societat
Les entitats mantenen el pols contra la prefectura de Via Laietana i convoquen una manifestació pel 23-N
-
Societat
El pla Collboni per instal·lar 500 càmeres enfocarà als punts amb més delictes o manifestacions
