El producte mana

La cuina torna a aterrar per aplicar els avanços tècnics als sabors de sempre

Publicat el 03 de març de 2011 a les 22:59
Fastvínic (Diputació, 251, Barcelona). Foto: Eugeni Pons

Després de passar uns quants anys sota la suau tirania de l'alta tecnologia, la cuina torna a aterrar per aplicar els avanços tècnics als sabors de sempre. Per això, bona part dels cuiners i cuineres de les terres catalanes aposten fort per la utilització de productes de proximitat, de kilòmetre 0 i sempre d'una qualitat alta.

Un bon exemple de tot plegat és el que es cou a la cuina de Monvínic (Diputació, 249, Barcelona), un lloc de decoració espectacular pensat per a divulgar la cultura del vi però que també compta amb un restaurant dirigit pel xef Sergi de Meià, segurament un dels cuiners més exigents a l'hora d'escollir les matèries primeres que utilitza. La seva cuina beu del receptari català tradicional, encara que portat als nostres dies i amb la signatura d'un cuiner amb una forta personalitat. A l'equip de Monvínic destaca tanmateix en Cèsar Cánovas, un dels millors sumillers de Catalunya qui, per cert, sap posar-se a l'altura de qualsevol que s'apropi al lloc, tant si és un entès com si s'inicia al món del vi, un fet a agrair.

Porta amb porta del Monvínic es troba Fastvínic (Diputació, 251, Barcelona), un espai de recent inauguració que segueix una de les últimes tendències gastronòmiques: recuperar els entrepans. En aquest cas, es tracta d'un restaurant tipus fast food, però només pel fet de comptar amb un servei ràpid... Val molt la pena provar alguns dels seus entrepans fets amb coca de Folgueroles, pa de Viena, de cereals, etc., farcits amb llom amb mostassa i mel, pollastre de pagès rostit, saborosos embotits o perdiu a la vinagreta, aquesta última basada en una recepta de l'àvia d'en Sergi de Meià. Tot regat amb vins només catalans, que se serveixen per copes a preus molt ajustats.

Monvínic: www.monvinic.com
Fastvínic: www.fastvinic.com

Protagonista: l'espàrrec

Dues poblacions tenen com a protagonista l'espàrrec en dues properes fires: Godall (Montsià) i El Port de la Selva (Alt Empordà). Godall acull els dies 11, 12 i 13 de març la 8a Fira de l'Oli i l'Espàrrec de Godall (www.godall.altanet.org), on es podrà tastar l'oli nou de la seva cooperativa i també participar en diverses activitats relacionades amb l'oli, la nutrició i la collita d'espàrrecs. Per la seva banda, El Port de la Selva celebra els dies 19 i 20 de març la 3a Fira de l'Espàrrec (ca.elportdelaselva.cat), que inclourà un concurs de caçar espàrrecs, una exposició de receptes amb espàrrecs boscans i una mostra de cuina en directe a càrrec de l'Escola d'Hostaleria de l'Alt Empordà.