El senzill truc per potenciar la ingesta del ferro de les llenties

El cos humà és incapaç d'absorbir-lo en grans quantitats sense l'ajuda d'un potenciador com la llimona

Les llenties s'han de combinar amb aliments que continguin vitamina C
Les llenties s'han de combinar amb aliments que continguin vitamina C | Pixabay
Nació
23 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 22:41h
Els llegums són un grup d'aliments sovint oblidat. I l'Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició d'Espanya dicta que cal menjar-ne més i amb més freqüència. Tot i que es diuen meravelles dels cigrons o dels fesols, les llenties queden sempre en un segon pla. Però són molt saboroses i menys exigents.

Les llenties tenen molt ferro, però el cos humà és incapaç d'absorbir-lo tot. Per què? El cos absorbeix millor el ferro d'origen animal que el vegetal, segons l'OCU, i, per tant, només n'aprofitem el 2-5% del total. En canvi, dels animals, en retenim entre un 10 i un 25%.

L'Organització de Consumidors i Usuaris explica que per afavorir l'absorció és recomanable combinar les llenties amb aliments rics en vitamina C. Això és, doncs, una fruita, una amanida de pebrot o tomàquet. "Així aconseguim un millor aprofitament del mineral en l'organisme", asseguren.

Una altra solució és posar-hi suc de llimona, molt rica en vitamina C: "Des del punt de vista nutricional és top perquè ajuda a assimilar millor aquest ferro d'origen vegetal". Els experts en nutrició de la Universitat de Harvard proposen menjar-se un kiwi després d'un plat de llenties.
 

Propietats de les llenties

Els llegums són aliments d'alt valor nutritiu, que aporten quantitats considerables de vitamines i minerals. A més, són baixes en grasses i riques en fibra. Això millora la nostra salut intestinal, redueix el colesterol en sang i abaixa el risc de patir malalties cardiovasculars. Les llenties particularment són riques en proteïnes amb un percentatge molt superior a qualsevol altre aliment d'origen vegetal.