El TC tomba una part de la llei catalana del preu del lloguer

L'alt tribunal accepta per unanimitat el recurs del PP perquè considera que la norma envaeix competències estatals. El Sindicat de Llogaters demana desobeir la resolució

Una pancarta anuncia pisos de lloguer, a la  Vall d'Hebron.
Una pancarta anuncia pisos de lloguer, a la Vall d'Hebron. | Ricard Novella
10 de març del 2022
Actualitzat el 11 de març a les 10:01h
El Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el recurs presentat per 50 diputats del PP i ha anul·lat part de la llei catalana que limita els preus del lloguer. L'alt tribunal encara no ha fet públic el sentit de la decisió, però segons fonts jurídiques argumenta que la norma que va aprovar el Parlament l'any 2020 envaeix competències de l'Estat. La sentència ha estat aprovada per unanimitat i ha estat redactada pel magistrat Ramón Sáez Valcárcel. D'aquesta manera, el TC anul·lat set articles de la llei, una decisió que ha provocat un allau de crítiques de partits catalans i del Sindicat de Llogaters, que va impulsar la mesura i que demana desobeir la resolució.

El Parlament va aprovar la llei l'any 2020 amb els vots de Junts, ERC, els comuns i la CUP. Establia que qualsevol contracte de lloguer d'un pis que ja estigui al mercat no podrà pujar de preu i obligava els propietaris a mantenir les quotes, tant si el llogater és nou com si es tracta d'una renovació dels actuals inquilins. A més, en el cas que el lloguer estigués per sobre de l'índex de preus de la Generalitat, s'havia d'adequar a aquest. Els propietaris dels pisos d'obra nova estaran exempts d'aplicar la norma durant els primers tres anys. Una excepció que va ser incorporada a la proposició a petició de la Generalitat amb la intenció de no perjudicar el sector immobiliari.

Els articles que ha tombat el TC s'anul·laran quan es faci pública la resolució, cosa que passarà en els propers dies. A la pràctica, suposarà que els lloguers ja no es podran regular. Des del Sindicat de Llogateres s'ha criticat la decisió. "Condemnem que aquest òrgan tombi les decisions del Parlament i retalli el dret a l'habitatge en benefici dels interessos del lobby immobiliari", han dit aquesta tarda al Parlament. En aquest sentit, han demanat als grups parlamentaris que elaborin una nova llei que substitueixi la que ha tombat el TC. "Ho tornarem a fer, tornarem a regular els lloguers", ha dit Carme Alcarazo, portaveu del Sindicat. 

Segons dades de 2021, el preu del lloguer va baixar més en aquells municipis on es va aplicar la llei i el nombre de contractes es va mantenir. Concretament, la normativa obligava a congelar i baixar el preu del lloguer a les zones més tensades de les ciutats catalanes amb més de 20.000 habitants. La decisió del TC arriba justament el dia que el Congrés ha permès, amb els vots d'ERC, tramitar la llei espanyola d'habitatge. Els republicans, que fins a última hora han amenaçat de votar a favor de les emenes a la totalitat presentades, asseguren que han aconseguit el compromís per escrit del govern espanyol que el text final no envairà competències sobre matèria d'habitatge, que són exclusives de la Generalitat.