Els aliments que cal evitar quan s'ha de donar sang per no posar en perill la vida del receptor

Hi ha un gran desconeixement sobre les causes de les reaccions al·lèrgiques en les transfusions, però un nou estudi apunta que es podria tractar d'al·lèrgies alimentàries

Una donant de sang al Banc de Sang i Teixits de l'hospital Trueta de Girona
Una donant de sang al Banc de Sang i Teixits de l'hospital Trueta de Girona | ACN
Nació
18 de març de 2024, 21:51
Actualitzat: 22:17h
Les transfusions de sang, procediments que salven vides, poden tenir l'efecte contrari si provoquen una reacció al·lèrgica. Tot i que els mecanismes que les provoquen no es coneixen del tot bé, un nou estudi ha revelat podrien estar relacionades amb al·lèrgies alimentàries, provocades per la presència d'al·lèrgens rellevants a la sang en funció dels aliments que el donant va consumir abans de l'extracció.

Les transfusions són necessàries no només després d'una pèrdua greu de sang a causa d'una cirurgia o un traumatisme, sinó també com a tractament estàndard per a certs trastorns sanguinis com l'anèmia i l'anèmia de cèl·lules falciformes. Ara, aquestes troballes podrien aplanar el camí per a transfusions més segures mitjançant el desenvolupament de mesures preventives i contramesures per als ATR.

Encara que els científics creuen que les ATR són causades per una al·lèrgia tipus 1 intervinguda per immunoglobulina E (IgE) (o "hipersensibilitat immediata"), no sempre es coneixen els al·lèrgens responsables. En aquest context, un equip de recerca format pel doctor Ryu Yanagisawa de l'Hospital Universitari Shinshu, i el doctor Minoru Tozuka i el doctor Yasunori Ito de l'Hospital Infantil de Nagano, es van proposar de trobar més respostes.

Entre el maig del 2022 i el desembre del 2023, els investigadors van recol·lectar mostres de sang de més de 100 pacients pediàtrics amb al·lèrgies alimentàries diagnosticades a l'ou, el blat o la llet. També van recollir sang de dos donants sans abans i després d'una ingestió substancial d'aquests productes alimentaris i van extreure el sèrum. Va ser aleshores quan es van adonar que aquests l'ou sí que és potencialment mortals si arriben a la sang d'un al·lèrgic, mentre que el blat i la llet, només en alguns casos. Si bé, n'hi podria haver més, pel qual calen nous estudis en aquesta direcció.