Els parcs naturals, amb restriccions a l'estiu: consulta com pots accedir-hi

El del Cap de Creus posarà en marxa aquest divendres un paquet de mesures que s'estendrà per diverses localitzacions del país

Zona del refugi Lluís Estasen, amb excursionistes i el Pedraforca darrera.
Zona del refugi Lluís Estasen, amb excursionistes i el Pedraforca darrera. | ACN
10 de juny del 2021
Actualitzat el 11 de juny a les 8:20h
L'accés a diversos parcs naturals de Catalunya estarà restringit durant l'estiu. El Govern de la Generalitat ha posat fil a l'agulla al problema d'afluència d'aquestes zones protegides per evitar una massificació de les zones naturals i, així, evitar "morir d'èxit". Les imatges d'aglomeracions en diverses localitzacions icòniques del país va encendre les alarmes a l'executiu, que ha aprovat un pla de xoc per frenar l'impacte mediambiental i les conseqüències contra l'entorn.

Es restringirà principalment l'accés a través de vehicles, que provoquen veritables aglomeracions als parcs naturals i afecten de manera molt negativa tot el seu entorn. La conselleria d'Acció Climàtica ha presentat un pla de xoc amb les restriccions a cinc parcs naturals catalans: el Cap de Creus, les Capçaleres del Ter i del Freser, el Cadí-Moixeró, l'Alt Pirineu i el Delta de l'Ebre.

La consellera Teresa Jordà ha assenyalat que el que les imatges d'aglomeracions de cotxes al cap de Creus o de furgonetes al delta de l'Ebre porten cap a un model "insostenible". "El que ha de quedar clar és que no podem transformar el cap de Creus en un aparcament, el Pedraforca en una rambla o la barra del Trabucador en un càmping", ha assenyalat.

Per tirar endavant el pla, el Departament ho farà coordinadament amb els ajuntaments i també els actors afectats. "Evidentment hem de tenir en compte el territori, perquè les necessitats no són igual a cada lloc", ha assenyalat Jordà.

Els parcs afectats, per ara: com podràs accedir-hi?
La Generalitat protegeix fins a 20 parcs naturals a tot el territori. Ara per ara, el Govern implementarà restriccions a cinc, començant pel Cap de Creus, que instaurarà les mesures a partir de demà divendres. La consellera Jordà ha deixat clar que "en cap cas" es vol impedir que qui vulgui vagi a gaudir de la natura, però que cal fer-ho de manera "regulada".

Cap de Creus
Restricció de vehicles entre les 9:30h i les 22:00 hores. Només aquelles matrícules autoritzades, com treballadors podran passar més enllà de l'aparcament del Corral del Morell. La carretera de Cadaqués al Far estarà tancada de l'11 de juny al 30 de setembre. Només es podrà accedir al parc en bicicleta, a peu o en un bus llançadora que sortirà cada 20 minuts.
 

Un cartell instal·lat on s'indica que no es pot aparcar als vorals de l'accés a la punta de Cap de Creus Foto: ACN



El cap de setmana del 26 i el 27 de juny s'iniciarà una prova pilot. Es posarà una llançadora que connectarà Saldes i el mirador de Gresolet. L’Ajuntament de Saldes estudia la ubicació d'un aparcament que pugui absorbir tot el parc mòbil dels excursionistes que s'hi desplacen per fer el cim del Pedraforca.

Capçaleres del Ter i del Freser
Les dues vies d'accés al parc, al terme de Queralbs, quedaran restringides. La majoria de les persones que hi accedeixen és per a poder fer els cims del Puigmal i de la Vall de Núria. Per accedir-hi des de la collada de Fontalba s'haurà de fer una reserva prèvia de 5€ i es restringirà a 100 vehicles per dia. Per a poder-hi accedir des de les Gorges del Freser i Coma de Vaca també s'hauran de pagar 5€ però no caldrà cap reserva.

Alt Pirineu
El Parc Natural de l'Alt Pirineu gaudirà de fortes restriccions per a l'accés de vehicles. Caldrà una reserva prèvia per a poder aparcar a la Vall de Ferrera, des d'on es pot accedir a Bonabé, Boaví, la Vall de Tavascan, la Mollera d'Escalarre i Sant Joan de l'Erm.

Delta de l'Ebre
Restriccions en els aparcaments de les platges de Mitjorns i de l'Eucaliptus. Es reforçarà la protecció a les zones de nidificació d’ocells de la Punta del Fangar, l'illa de Buda, el Garxal i les zones de nidificació, amb la presència d'agents cívics que alertaran de la necessitat de respectar l'entorn.

Els Parcs Naturals sense restriccions
Ara per ara, 15 parcs naturals no tindran cap mena de restricció d'accés ni d'afluència, segons ha explicat el Govern: Aiguamolls de l'Empordà, Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Albera, Collserola, Delta de Llobregat, Mas de Melons, Massís del Pedraforca, Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; Montseny, Montserrat, Poblet, els Ports, Sant Llorenç del Munt i l'Obac; Serra de Montsant i la Zona Volcànica de la Garrotxa.