Això no obstant, tot i que en general són aliments molt segurs, contenen un tipus de toxina natural que, si s'acumula en excés, podria provocar un risc per a la salut. Concretament, les patates contenen dos tipus de glucoalcaloides que, segons explica l'especialista en intoxicacions Diana Pei poden causar símptomes com vòmits, dolor abdominal, moviments intestinals irregulars, diarrea, mal de cap, confusió mental o febre.
A més, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) alerta del perill de menjar patates que ja els han sortit brots. Tot i que els glucoalcaloides es troben per tota la patata, la concentració més alta està a les fulles, les flors, la pell verda i els brots. Així, l'aparició de brots a les patates significa que els nivells de toxines són massa alts i ja no són segures per al consum.
Els factors com els cops, la baixa temperatura en l'emmagatzematge o l'exposició a una llum molt brillant també poden fer que augmenti el contingut de toxines. I, alerta, perquè cuinar-les no elimina els glucoalcaloides.
Com evitar o reduir les toxines de les patates?
Davant el perill que suposa menjar-se patates amb brots, l'OCU dona alguns consells per evitar o reduir les toxines d'aquest tubercle tan estimat per la població. El primer i més important: comprar només les patates que s'hagin d'utilitzar de forma imminent i no apostar per les malles o sacs amb grans quantitats.D'altra banda, cal vigilar l'estat de les patates quan les comprem a la botiga i evitar agafar aquelles amb la pell verdosa o que ja tenen petits brots. Després, a casa, l'ideal és guardar-les en un lloc sec, ben airejat, fresc i sense llum. Així, la nevera no és un bon lloc per tenir-les, perquè el fred afavoreix l'aparició de sucres i es fan malbé.
[plantillavirals]