Estiu d'èxit al turisme català tot i les dificultats de personal

“Darrere d’una habitació d’hotel hi ha un ésser humà i nosaltres som les esclaves del segle XXI”, denuncien les kellys

Un socorrista durant un servei a la platja de Mataró
Un socorrista durant un servei a la platja de Mataró | ACN / Jordi Pujolar
Redacció

Estiu d'èxit al sector turístic català tot i les dificultats per cobrir personal

30 d'agost de 2024, 11:13
Actualitzat: 11:43h

El sector turístic de Catalunya tanca l'agost en màxims. L'activitat ha fregat el ple durant la temporada alta, amb ocupacions que han vorejat el 90%, però rere les xifres que anticipen rècords també hi ha empleats que han patit una sobrecàrrega de treball. És el cas dels cambrers, recepcionistes d’hotel o les ‘kellys’. Són, sobretot, feines que requereixen poca experiència, on hi ha molta temporalitat i amb llargs horaris perquè sovint hi ha manca de personal. “Darrere d’una habitació d’hotel hi ha un ésser humà i nosaltres som les esclaves del segle XXI”, denuncia la portaveu de Les Kellys, Luz Amparo Suaza. En altres sectors, com la seguretat privada o els socorristes, també costa retenir treballadors per afrontar l’estiu.

Els experts confirmen un augment de l’estrès laboral durant la temporada alta del turisme i indiquen que hi ha diversos estudis que vinculen precarietat laboral amb l’augment de la sinistralitat. També recorden que les empreses han de vetllar pel “benestar” dels seus treballadors i avaluar i preveure els riscos laborals. 

Les kellys: “Amb els hotels plens hem de volar” 

Un dels casos més flagrants és el de les kellys. Les cambreres de pis dels hotels expliquen que durant l’estiu la majoria d'allotjaments no contracten més personal -en part també perquè no en troben- per atendre l'augment de la demanda i això provoca que hagin de netejar fins a 30 habitacions en 8 hores, el que equival a 15 minuts per a cadascuna. "A l'estiu totes ens posem nervioses. Si abans ja corríem, ara amb els hotels plens hem de volar", diu Suaza, que també denuncia l'estat amb què es troben les estances, amb brossa i "molt de desordre".  "És una feina molt dura, molt precària i molt mal pagada", apunta en declaracions a l’ACN.  

La portaveu de Kellys Unión critica que mentre el sector turístic bat rècords, les seves condicions laborals no milloren. "Som les esclaves del segle XXI", diu. "Som el cos principal dels hotels, perquè si una habitació no està neta, no la vendran", argumenta. En aquesta línia, Sauza explica que en els hotels on no hi ha comitè d'empresa, les kellys no es poden agafar vacances durant l'estiu, es veuen obligades a fer hores extres i pateixen malalties musculoesquelètiques. Per tot plegat, demana més inspeccions de treball i denuncia que les empreses "juguin" amb un col·lectiu "que té por" perquè la majoria són dones migrants, racialitzades i caps de família. 

Manca de vocació i de relleu generacional a l’hostaleria 

Amb una situació força diferent, però, on també hi ha escassetat de personal és a l’hostaleria. La manca de mà d’obra fins i tot ha arribat a provocar el tancament d’algun establiment. És el cas del bar-restaurant El Taller de Penelles (Noguera), emblemàtic municipi conegut pels seus murals que es quedarà sense un dels locals més concorreguts. 

El sector té problemes per trobar personal sobretot en caps de setmana i horaris nocturns. El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, aposta per la formació i consolidació dels treballadors que s’incorporen al sector. Entre els que ho fan, s'acaben quedant un 80%, assegura. La falta de treballadors es veu agreujada per la dificultat per trobar un habitatge on viure, com per exemple passa al Pirineu. Per Serrano, això es deu a la proliferació dels pisos turístics i la dificultat per construir a la muntanya i reclama al Govern mesures per solucionar-ho.  

La secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, avisa que la manca de treballadors en el sector pot suposar un problema a mitjà termini. El motiu, explica, és que les plantilles són "molt envellides" i no hi ha relleu generacional que permeti formar els nous treballadors per garantir el servei professional.   

Ritmes de treball “desorbitats” i “desànim”  

La responsable d'hostaleria de CCOO a Tarragona, Nieves Marco, afegeix que a nivell laboral la situació enguany ha estat idèntica a la d'anys anteriors. "No hi ha millores i es veu el desànim entre molts treballadors. Els ritmes de treball són desorbitats", exposa, i destaca que no es tenen en compte els pics de clients durant la temporada a l'hora d'organitzar la feina. Això provoca que la principal causa de baixes laborals sigui l'angoixa, que, segons indica, la pateixen especialment les cambreres de pis, però també els treballadors del món de la restauració.  

Pel que fa a la dificultat que els empresaris diuen que tenen per trobar treballadors, Marco exposa que el sector "no és atractiu". "No pots conciliar la vida laboral i familiar", explica, i destaca que no hi ha possibilitat d'ascendir i fer una bona carrera professional. "Hi ha molts cambrers que porten vint anys tenint la categoria d'ajudants", manifesta.  

Millorar els sous i apostar per la professionalització

Els comerciants també han d’afrontar la recerca a trobar personal qualificat per cobrir la temporada d’estiu. Pel president de l'associació Comerç Figueres, Frederic Carbó, els baixos salaris són un dels principals esculls. "La gent que treballa tant al comerç com a la restauració ha de tenir millors sous i ens hem d'entendre amb les entitats públiques i polítiques per fer-ho possible", afirma.  

A més, diu que les empreses han d'apostar per professionalitzar-se. "Les empreses que es professionalitzen tenen més capacitat per absorbir gent per fer temporada. El personal abans treballava on queia i ara trien on volen anar", afegeix. 

L’ocupació s’acosta a nivells màxims amb la vista posada a la tardor 

Més enllà de les casuístiques i problemàtiques concretes de cada col·lectiu, les xifres confirmen que Catalunya tancarà un estiu de màxims arreu i les zones més turístiques fregaran el ple absolut. Així, els establiments turístics de la demarcació de Lleida han aconseguit uns bons resultats d'ocupació i s'espera que s'acosti als pics de prop del 100% durant la primera quinzena d'agost al Pirineu, d’acord amb les previsions de l’inici de temporada. Això farà que, segons el president del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juan Antonio Serrano, sigui un any de rècord tant en pernoctacions com el segon millor de la història pel que fa al volum de visitants. 

La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) assegura que a nivell de visitants hi haurà "millors resultats que el 2023" i nivells d'ocupació propers als del 2019. A més, el portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, en fa una altra lectura positiva. "Des del 2019 hem perdut un mercat molt important per nosaltres, que és el rus, i si estem en números similars als del 2019 vol dir que tota la resta de mercats estan funcionant en pujada", explica. 

Per mesos, el juliol va "costar més que altres anys" pel descens del públic britànic i irlandès, cosa que va provocar que s'ocupessin entre el 75% i el 80% de les places turístiques de la demarcació. Per contra, "l'agost s'allarga més" i de cara a la tardor hi ha "bones perspectives". "Això està dins dels plans que tenim els empresaris i l'administració d'anar esponjant la temporada. Que el juliol i l'agost no estiguin tan plens, perquè no és bo per ningú, i que s'ompli més la temporada", remarca. 

Arxivat a