Haver-me vacunat pot fer que doni positiu en una prova Covid?

És un dels dubtes habituals que han de respondre els sanitaris

Vacunació massiva a Manresa
Vacunació massiva a Manresa | Salut
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 19:01h
La vacunació a Catalunya no atura i ja s'han superat els tres milions de persones vacunades amb pauta completa, fet que suposa gairebé el 50% de la població diana (majors de 16 anys). Els contagis, però, tampoc aturen, sobretot entre els joves.

Amb l'obertura de la vacunació a la franja d'entre 16 i 29 anys, ara per ara hi ha molta gent vacunada amb una sola dosi. L'augment de contagis ha comportat que s'hagi incrementat també la quantitat de proves PCR i tests d'antígens -mentre les clíniques privades intenten fer l'agost- que es fan als contactes estrets. Ara bé, haver-me vacunat pot fer que doni positiu en una prova Covid?

No.Cap de les quatre vacunes aprovades per l'EMA inocula el virus sencer i actiu. Això, dit d'una altra manera, vol dir que és incapaç d'infectar les cèl·lules o replicar-se perquè només s'hi expressa una proteïna viral del Sars-CoV-2. Si s'està vacunat amb les vacunes xineses Sinopharm o Sinovac, que sí que consisteixen en el virus sencer, tampoc es pot donar positiu perquè aquest està inactivat i no pot infectar.

Per tant, tot i que sí que podem donar positiu en una prova serològica, que mesura anticossos, no és possible donar positiu en una prova diagnòstica que detecta presència de virus en vies respiratòries. És el cas de les PCR o els tests d'antígens ràpids. 

Puc contraure la Covid si m'he vacunat?
Malgrat que les vacunes han mostrat una efectivitat alta en els assajos clínics que s'han fet, cap d'elles arriba al 100% i, per tant, és possible que algú vacunat pugui contagiar-se de Covid. Ara bé, és important tenir en compte quela immunitat a la malaltia no arriba immediatament després de vacunar-se i que depèn del vial que se'ns hagi administrat