L'ingredient català secret, nutritiu i gustós que voldràs incorporar a tots els plats

Aquest producte d'origen medieval té un munt de beneficis per a la salut

Menjar mediterrani
Menjar mediterrani | Pixabay
Redacció
15 de juny de 2024, 18:00
Actualitzat: 18:02h

Catalunya té una gastronomia privilegiada. El fet de cultivar en una zona mediterrània aporta una pila de productes de primera qualitat. Molts productes són coneguts per tothom, però n'hi ha un d'origen medieval que és desconegut i té un gran valor nutricional: el salsifí.

Què és el salsifí?

El salsifí és una arrel comestible gustosa, és a dir, un tubercle de forma allargada d'entre 15 i 30 centímetres i un gruix d'entre 2 i 3 centímetres. Seria semblant a la pastanaga però més prima i llarga. Existeixen dues varietats depenent del color: el salsifí blanc i el negre. Depenent de la varietat canvia el gust. El blanc, també anomenat barba de cabra, sembla tenir pèls i el seu gust s'assembla al d'una ostra. El negre és més carnós i menys fibrós. Resulta més fàcil de pelar que la varietat blanca i el seu gust és semblant a la nou. 

Beneficis nutricionals

El salsifí conté una gran varietat de nutrients: potassi, ferro, calci, fòsfor, magnesi, vitamina C, B1, B2, B6 i B9, insulina i aigua. Gràcies a tots aquests components té una pila de propietats:

  • Millora el sistema immunitari, ja que amb la vitamina C s'enforteixen les defenses del nostre organisme per fer font als agents externs que causen infeccions a les cèl·lules. 
  • Prevé el restrenyiment, ja que la presència de fibra i insulina ajuda a regular el trànsit intestinal.
  • Activa el cervell, perquè la vitamina A ajuda al correcte funcionament dels neurotransmissors, el que millors l'aprenentatge.
  • Ajuda a reduir la pressió arterial, ja que el potassi afavoreix la regulació de la pressió arterial i ajuda contra la hipertensió arterial.

Com utilitzar el salsifí a la cuina

Aquest ingredient d'origen medieval es pot utilitzar en sopes i amanides per aprofitar la seva textura carnosa. No obstant això, és important cuinar-lo abans perquè no sigui difícil de digerir. S'han de bullir i pelar un cop ja estiguin bullits. Del salsifí negre també es poden utilitzar les fulles i les flors que es poden consumir crues.