La meitat de l'orenga que es ven a Europa està adulterada

Una investigació de la Comissió Europea demostra que el comí, la cúrcuma, el pebre, el safrà i el pebre vermell també es comercialitzen amb alteracions

  • Espècies culinàries diverses que sovint es venen adulterades -
Publicat el 31 de gener de 2022 a les 16:48
La meitat de l'orenga comercialitzada a la Unió Europea està adulterada. Així ho detalla una investigació sobre l'autenticitat de les herbes aromàtiques i espècies en 1.900 productes comercialitzats a 21 països de la UE que ha realitzat la Comissió Europea. El pebre, el comí, la cúrcuma, el safrà i el pebre vermell són també algunes de les espècies que es comercialitzen adulterades, però en menor mesura.

Segons denuncia l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), l'orenga és el producte més fraudulent, amb un 48% de les mostres adulterades amb material vegetal més barat, com ara fulles d'oliver. La segueixen el pebre (17%), el comí (14%), la cúrcuma (11%), el safrà (11%) i el pebre vermell (6%). A més, el mateix estudi detalla que el 2% de les mostres contenien colorants no autoritzats.

L'OCU demana a les autoritats nacionals que es reforcin els controls tant a les duanes com al mercat interior, tenint en compte els problemes i riscos que pot comportar la ingerència d'aquests productes adulterats als consumidors. I és que la taxa mitjana global de mostres sospitoses va ser del 17%, -323 d'un total de 1.885. 

[plantillavirals]