L'excés de temps davant la pantalla augmenta el consum de menjar porqueria entre els nens

Un estudi conclou que les criatures que estan més d'una hora al dia fent ús dels dispositius són les que en consumeixen més

Publicat el 03 d’abril de 2021 a les 14:18
Els nens d'entre 1 i 14 anys que passen més d'una hora al dia del seu temps d'oci davant d'una pantalla mengen més menjar porqueria -com dolços i "snacks"- que la resta de menors, segons un estudi elaborat pel Grup d'Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries de UIC Barcelona.

El treball, liderat per la doctoranda Àurea Cartanya-Os i el doctor Adrián González Marró i publicat a la revista Healthcare, ha analitzat per primera vegada la relació entre l'ús recreatiu de pantalles i el consum d'aliments poc saludables en nens espanyols, ha indicat la universitat en un comunicat aquest dimarts.

Segons els autors, l'estudi "aporta evidència a la hipòtesi que passar molt de temps davant de la pantalla va associat a uns hàbits pitjors d'alimentació infantil" i assenyala que el percentatge de nens que consumeix menjar porqueria és menor entre els que fan esport diversos dies per setmana.

El treball indica també que un 63,9% dels menors d'entre 12 i 14 anys estan a l'almenys dues hores al dia enfront de les pantalles amb fins recreatius i que aquesta franja d'edat és la que més begudes ensucrades i menjar ràpid consumeix.

Els autors han explicat que "l'ús de pantalles pot generar certa ansietat entre la població infantil que s'acaba traduint en el consum de menjar porqueria" i han sostingut que el fet d'estar més hores exposats a la publicitat de menjar porqueria pot augmentar també el seu consum.

Aquests resultats han portat al responsable del grup de recerca, el professor José M. Martínez-Sánchez, a afirmar que l'exposició a les pantalles, especialment les dels smartphones i tauletes, serà "un nou determinant de la salut en els pròxims anys "per a la població infantil.

Martínez-Sánchez ha recordat que l'exposició a les pantalles en menors també està relacionada "amb un nombre insuficient d'hores de son, obesitat, i amb un major risc de desenvolupar problemes emocionals i de comportament", motiu pel qual ha recomanat limitar el seu ús i ha insistit en la necessitat de regular la publicitat de menjar porqueria.