Plats pel cap: la polèmica per la llista dels 50 millors restaurants del món encara cueja! David de Jorge va ser el primer, amb
un article que ja recollíem la
setmana passada, i després el seu company de fogons,
Martín Berasategui, va atiar la foguera amb una sola paraula: falòrnia. La setmana vinent el Salsassec visita un restaurant molt especial:
el Capritx, a Terrassa. És un projecte minimalista en tots els sentits, excepte en reconeixements. I el millor, els 15 comensals que omplen el local cada servei. De moment ens quedem amb un tastet de l'
Artur Martínez, el xef, un altre valent que no s'arruga quan ha de parlar de la llista de la discòrdia: “És una farsa que no serveix, no hauria de servir a ningú”. Els arguments d'aquest cuiner són molts i estan ben fonamentats, us recomano
escoltar-los. I si en necessiteu més, feu un cop d'ull a l'
article que n'ha escrit el
Mikel Iturriaga al seu bloc,
El Comidista. Des de la discrepància sana a les crítiques que ens fa als qui hem comparat l'entrega dels premis culinaris a l'espectacle hollywoodià dels Òscar, l'argument del somriure de
Jamie Oliver és irrefutable. Gran, un cop més.
Plats trencats: el xef de xefs, Ferran Adrià, i el seu soci Juli Soler aniran a judici. Aquesta setmana s'ha sabut que tots dos s'asseuran al banc dels acusats a l'octubre i s'hi hauran de defensar de la demanda civil interposada pels hereus del seu exsoci a Cala Monjoi, Miquel Horta, que va exercir de mecenes d'El Bulli a canvi d'una cinquena part de la propietat. L'any 2005, Adrià i Soler li van comprar la seva participació al restaurant per un milió d'euros, però la seva família mantenen que es van aprofitar de la malaltia mental que patia Horta per pagar-li un preu més baix del real. Concretament, segons recollia
The Guardian, els descendents parlen de nou vegades més. El jutjat de primera instància número dos de Barcelona, que tramita la demanda, ha fixat la vista pel 29 d'octubre.
Plats de paper: un xef contra Mazinger Z. El popular robot de Go Nagai ha monopolitzat el
Saló del Còmic de Barcelona, que aquesta edició ha fet els 30 anys. Els robots han estat els escollits per a l'aniversari i entre els humanoides que ensenyaven els estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya,
com el Tibi, que es va trobar amb una
reproducció de sucre espectacular que la Gemma, la Yolanda i la Viviana, de
Big Cakes Barcelona, van elaborar per a l'ocasió. Però també hi havia oferta literària.
En la cocina con Alain Passard, de l'editorial Astiberri, és un híbrid entre el llibre de receptes i el còmic de Christophe Balin. Una proposta original amb receptes del xef del tres estrelles
L'Arpège. Hi trobareu instruccions per fer pèsols “caviar verd” i pomelo rosa a la menta fresca, Carpaccio de llagostins amb cebollí o Coca de patata “tipus pizza” amb crudités i parmesà. Un tastet amb la
segona i la
tercera pàgina del llibre. Molt entretingut. Un bon regal per algú a qui li agradi la cuina!
Plats plens. Són els dels qui aquest any han estat guardonats amb els Premis Nacionals de Gastronomia 2011, que entrega l’
Associació Acadèmia Catalana de Gastronomia. El restaurant de l'any és l'
Àbac, del xef Jordi Cruz, a qui sembla que li surt competència –per joventut- amb el Marc Gascons, del restaurant
Tinars de Llagostera, que s'ha endut el premi al cuiner jove. El professional de l'any ha estat el periodista
Pau Arenós, amb qui vam fer
un Salsassec fa ben poc, i el guardó a l'esdeveniment gastronòmic se l'ha endut Restaurants contra la Fam. El premi especial de l'Acadèmia ha reconegut la tasca de la
Fundació Alícia. Felicitats a tots ells.
Plats bruts o #DirtyDishes. És una original iniciativa de la
Marta Miranda, una dona de bon gust, estètic i gastronòmic, que ha engegat
un bloc per recollir imatges estèticament atractives d'això... de plats bruts! N'ha fet d'altres, els trobareu tots a la seva
pàgina web, però al de Dirty Dishes especialment hi heu de fer una passejada perquè val molt la pena, és original i és bonic. I ara que molts anem tot el dia amb la moda d'Instagram, des de
Bon Appétit ens proposen una altra llista, la dels
15 millors comptes d'Instagram per als amants de la cuina. Tornem a parlar de llistes...
Si teniu algun comentari o un bloc de cuina o un esdeveniment que vulgueu fer arribar a aquesta secció, ho podeu fer a l'adreça salsassec@me.com o, via Twitter, a @annamurgadas.
P.D. Moltes gràcies a la Marta Miranda per deixar-me publicar al Salsassec les seves grans fotografies. Marta, quan vulguis, això és casa teva...