Els quatre grups de persones que no haurien de consumir cafè, segons la ciència

Existeixen múltiples beneficis per a la salut d'aquesta beguda, tot i que suposa riscos per a determinats grups de població

Una màquina de cafè
Una màquina de cafè | Pexels
Redacció
07 de juny del 2024
Actualitzat el 18 de juny a les 11:40h

El cafè és una de les begudes més populars arreu del món pels múltiples beneficis per a la salut i l'estès ús social que se'n fa. A més de ser una bona excusa per trobar-se al voltant d'una taula, la presència de cafeïna és una gran font d'energia per començar el dia i el seu sabor també incentiva el consum. Si bé, podria no ser recomanable per a alguns tipus de persones.

El primer d'aquests grups és el de persones amb trastorns d'ansietat, tal com apunta l'Hospital Clínic de Barcelona, ja que la cafeïna és un potent estimulant del sistema nerviós central i pot accentuar-ne els símptomes. En segon lloc, hi ha les persones amb problemes cardíacs, com hipertensió i arrítmies. I és que un altre efecte de la cafeïna, com alerta l'American Heart Association, és l'elevació de la pressió arterial i la freqüència cardíaca.

També cal evitar el cafè si es tenen problemes gastrointestinals, ja que és irritant per al sistema digestiu i fa augmentar la producció d'àcid gras. Això facilita l'aparició de gastritis, úlceres pèptiques i reflux. Finalment, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que l'eliminació de la cafeïna de la sang s'alenteix. Per això, és important moderar el consum de cafè per no superar els límits saludables.