Quina és la forma ideal de col·locar els aliments a la nevera?

Cada producte té el seu lloc idoni als prestatges del frigorífic per conservar-se millor i l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària en dona els detalls

Publicat el 24 de juny de 2023 a les 12:05
Potser és perquè tenim poc temps, per falta de costum, o que no ho sabem, però la majoria dels ciutadans col·loquen malament els aliments a la nevera. Cada producte té el seu lloc idoni als prestatges del frigorífic i la seva forma preferent de conserva. De fet, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària així ho recull a la seva web i dona alguns consells per conèixer com s'ha de col·locar la compra a la nevera.

Començant pels pisos superiors de la nevera, l'Agència explica que són els calaixos menys freds del frigorífic. És per això que recomana col·locar-hi els làctics, els embotits, les semiconserves i els aliments cuinats. Pels aliments ja elaborats, l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària recorda que el millor que es pot fer per conservar-los és embolicar-los o posar-los dins d'un recipient.

Als prestatges inferiors, que són els més freds perquè tenen una temperatura d'entre 2 i 4 graus, s'hi ha de desar el menjar que necessita conservar-se millor. Entre aquests productes hi ha la carn, el peix i el marisc. A més, aquesta mena d'aliments s'han de posar en un recipient amb una reixeta a la base, ja que els líquids que desprenen poden impregnar de mala olor la vianda.

[noticiadiari]2/255889[/noticiadiari]
Als calaixos del frigorífic s'hi han de col·locar les fruites i hortalisses. Aquests espais de la nevera serveixen per protegir els aliments del fred directe, que provocaria que es fessin malbé abans d'hora. Els calaixos de la part inferior mantenen una temperatura d'entre 8 i 10 graus.

Pel que fa als productes enllaunats, l'agència de seguretat alimentària recorda que, un cop oberts, s'han de traspassar a un pot de vidre perquè les llaunes amb el fred es rovellen. A més proposa que productes com aquests i begudes, melmelades i salses es col·loquin als prestatges de la porta del frigorífic.

L'Agència Catalana de Seguretat Alimentària també recomana que els ous han d'estar ben aïllats de la resta de productes, per això recomana que es col·loquin a l'ouera del refrigerador. Aquest espai especial per als ous es manté sec i fresc i ajuda a dificultar la contaminació creuada.

Per a quan es torna de la compra i per no trobar-se aliments caducats al fons del frigorífic, és millor deixar els productes més antics a primera línia. I col·locar els aliments més nous al darrere, d'aquesta manera serà més difícil que hi hagi aliments que caduquen dins de la nevera.

[noticiadiari]2/253791[/noticiadiari]
I més val no comprar grans quantitats de menjar al supermercat: no és bo que la nevera estigui completament plena i els aliments estiguin amuntegats els uns amb els altres. És preferible deixar espais entre els diferents productes, això permetrà que el fred arribi ràpidament a l'aliment guardat.

L'Agència Catalana de Seguretat Alimentària conclou els consells parlant del congelador i menjar congelat. En aquest espai s'han de desar tots els aliments que no es consumiran aviat, i s'han de guardar a una temperatura de -18 graus. A més, adverteix que els productes que es posen al congelador s'han d'identificar i marcar amb la data de congelació. Finalment, recorda que els aliments que ja s'han descongelat no es poden tornar a posar el congelador.

[plantillavirals]