Sí, els dos palets de fusta amb què intentem delectar-nos als restaurants asiàtics són, realment, bastonets. I, atenció, no tots són iguals, tot i que ens ho pugui parèixer. Així ho ha explicat a TikTok l'usuari Juancho Coreano amb un vídeo que compara els bastonets xinesos, els coreans i els japonesos.
@juanchocoreano Diferencia entre Corea, japón y China! #palillos #culturacoreana #culturaasiatica #japon #china #juanchocoreano ♬ sonido original - Juancho Coreano
Quines són les diferències principals? La mida, la llargada: no tots mesuren el mateix. La diferència principal està entre els xinesos, més allargats i amb una punta quadrada, i els japonesos, més curts i prims. El perquè és molt senzill: la dimensió depèn del costum cultural a l'hora de menjar.
A la Xina hi ha tradició de menjar junts des de plats situats al centre de la taula, mentre que al Japó això canvia i cada comensal té el seu plat individual al davant. Que al país nipó siguin de fusta i més prims es deu a la gran quantitat de peix que mengen: si els bastonets són més prims, permeten retirar les espines més fàcilment.
Hi ha un altre factor a tenir en compte: el material. Mentre a la Xina són de bambú, els coreans mengen amb bastonets metàl·lics. En aquest país també hi ha costum de compartir els plats a taula, sobretot els banchans que acompanyen l'arròs, platets petits amb verdures fermentades, i per agafar-les cal un moviment delicat. Els bastonets de metall són millors perquè pesen més i permeten utilitzar la força de les mans més eficientment.
[plantillavirals]