Ucraïna i Rússia acorden un alto el foc temporal per evacuar civils

Les dues delegacions pacten aturar les hostilitats armades momentàniament per establir corredors humanitaris

La taula de negociació moments abans d'acollir la segona trobada entre Ucraïna i Rússia
La taula de negociació moments abans d'acollir la segona trobada entre Ucraïna i Rússia | ACN / Govern de Bielorússia
J.V.
03 de març del 2022
Actualitzat el 15 de gener del 2024 a les 16:58h
La segona ronda de negacions entre Ucraïna i Rússia ha arribat a un acord. Els dos països han acordat establir un alto el foc mentre es produeixen els corredors humanitaris per evacuar la població civil. Ho ha comunicat a través de les xarxes socials l'assessor del president ucraïnès, Mykhailo Podolyak, que creu que "els resultats que necessita Ucraïna encara no s'han aconseguit". També s'ha acordat una tercera trobada entre delegacions a principis de la setmana que ve.
 
De fet, tal com ha fet públic el mateix Podolyak, els objectius inicials que Ucraïna havia posat sobre la taula eren un alto el foc immediat, un armistici, i la creació de corredors humanitaris per a l'evacuació de civils dels pobles i ciutats bombardejats. Segons el diari local The Kyiv Independent, la reunió s’està celebrant en un punt de Bielorússia proper a la frontera amb Polònia. La trobada havia quedat ajornada per problemes logístics de la delegació ucraïnesa i finalment s'ha dut a terme la tarda d'aquest dimecres.

La invasió del país continua amb l'entrada aquesta matinada de tropes russes a l'estratègica ciutat de Kherson, amb prop de 300.000 habitants. Es tracta de la ciutat més gran que han ocupat fins ara. Ara les milícies russes prenen posicions per iniciar l'assalt sobre la ciutat costanera d'Odessa. L'estat major de l'exèrcit ucraïnès ha detectat quatre embarcacions russes de gran envergadura i tres llanxes armades amb míssils i asseguren que "l'enemic serà rebut calorosament".

Odessa, amb 993.000 habitants, és un enclavament estratègic per a les tropes russes perquè ofereix el control de la sortida al mar d'Ucraïna i, a més, obre camí cap a Mykolajiv, una ciutat de mig milió d'habitants que també està rebent atacs de l'artilleria russa. Al sud del país l'artilleria russa manté l'ofensiva sobre Mariúpol, una urbs "sense llum, aigua ni calefacció", segons l'alcalde, Vadim Boichenkom. Si caigués aquesta localitat donaria continuïtat territorial a Crimea amb les autoproclamades repúbliques prorusses de Donetsk i Lugansk.

Mentrestant, a la capital, Kíiv, continua el setge, amb alguns bombardejos en les últimes hores, però encara no hi ha hagut intents d'invasió. La columna de diversos quilòmetres de vehicles militars russos, segons la intel·ligència britànica, està aturada per "la resistència ucraïnesa, problemes mecànics i congestió".

La guerra ha deixat almenys 2.000 civils morts, segons el govern ucraïnès, i 227 persones segons l'alt comissionat de l'ONU per als Drets Humans, que reconeix que la xifra real és "molt més alta" però només informa de les víctimes que ha pogut contrastar. El conflicte bèl·lic també ha obligat a fugir del país un milió de persones, segons el càlcul d'ACNUR. Pel que fa als militars morts, Rússia reconeix que han perdut la vida 498 soldats del seu exèrcit, mentre que Ucraïna eleva la xifra a 9.000 soldats russos morts. Rússia assegura que ha matat 2.870 militars ucraïnesos.