Un gran Fòrum Gastronòmic

Els eixos temàtics del Fòrum Gastronòmic Girona 2011 van ser la Gastronomia sostenible, Cuina i salut i Economia i empresa

Publicat el 02 de març de 2011 a les 22:59
El cuiner Ferran Adrià al Fòrum. Foto: Fòrum Gastronòmic

El Fòrum Gastronòmic de Girona ha estat novament un èxit. Entre els dies 20 i 23 de febrer, el millor de la cuina -catalana i de fora de Catalunya- ha passat per Girona, demostrant que pot fer-se un esdeveniment gastronòmic dirigit als professionals del sector i també als consumidors i públic en general amb serietat i rigor, sense perdre un cert aire de trobada entre amics, malgrat el tamany assolit. L'apartat professional, però, continua tenint tot el pes del Fòrum, essent avui per avui el punt de trobada més important de la cuina feta a Catalunya.

Els eixos temàtics del Fòrum Gastronòmic Girona 2011 van ser la Gastronomia sostenible, Cuina i salut i Economia i empresa. Dins el primer, van atorgar-se les plaques Km 0 de Slow Food, que acredita als restaurants que les tenen que segueixen la filosofia d'aquest moviment gastronòmic que treballa amb productes de proximitat i producció ecològica. El tema de la salut va tenir el seu punt culminant amb la presentació per part de la Fundació Alícia del 2on curs que organitza a la Universitat de Harvard sobre Ciència i Cuina i també amb la seva ponència sobre al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

La sobtada mort del cuiner Santi Santamaria pocs dies abans de l'inici del Fòrum ha marcat, sens dubte, aquesta trobada gastronòmica. L'esperada participació de Ferran Adrià de dilluns 21, per exemple, va servir perquè el chef d'ElBulli s'acomiadés una mica més de la primera fila com a cuiner i ponent de congressos que ha ocupat en els últims anys, i també per retre un sentit homenatge al desaparegut cuiner de Sant Celoni. Per la seva banda, el segon de la cuina d'El Racó de Can Fabes i mà dreta de Santi Santamaria, Xavier Pellicer, va traslladar la ponència que en un principi havia de fer dimarts 22 al matí a la tarda i a l'Auditori del Palau Firal de Girona, per poder donar cabuda a tota la gent que el volia escoltar. Pellicer va anunciar que la cuina de Santamaria tira endavant, malgrat la seva pèrdua, i que seguiran treballant des dels seus restaurants.

Passejant pel recinte firal de Girona ha estat fàcil oblidar que estem vivint una greu crisi econòmica. Els passadissos han estat plens de públic, els tallers temàtics -dedicats a vins, temes de caire empresarial, demostracions de productes, classes magistrals de cuiners, etc.- plens a vessar i la creativitat en el món de l'alimentació ha demostrat que segueix al capdavant de les nostres indústries.