La CUP presenta 15 punts per al futur de la pagesia

La CUP ha presentat un document amb 15 propostes que volen ser un full de ruta per al futur de la pagesia

Presentació del document per la pagesia
Presentació del document per la pagesia
Redacció
03 de maig del 2024

Des de la formació entenen que aquest sector es troba en situació d’emergència per diferents motius. Denuncien que el model actual, dominat per les grans corporacions, ha portat al tancament diverses explotacions, ja que el control de preus per part del mercat en fa cada cop més difícil la viabilitat. A aquesta situació s’hi sumen altres factors com la sequera, la sobrecàrrega burocràtica, la inestabilitat normativa i l’augment dels preus de cost.

Per aquest motiu, la CUP advoca per un canvi de model que relocalitzi la producció i eviti la intensificació. No obstant, per fer aquesta transició els cupaires reivindiquen que no es pot perdre cap pàges ni cap pàgess. En aquest sentit, les propostes que presenten s’haurien de traduir en lleis i polítiques agràries que fomentin un model de petita i mitjana pagesia, arrelada al territori i amb pràctiques sostenibles a nivell ecològic i social. A més, es vol fer especial esment a aquells territoris, com les comarques de muntanya o de secà, que estan en retrocés demogràfic, per fomentar l’accés de les dones i el jovent a la terra.

15 propostes per al futur de la pagesia

 

  1. Respectar tots els acords als quals s’ha arribat des de les taules bilaterals després de les mobilitzacions. Que es mantinguin aquests espais de negociació, on tant Revolta Pagesa com altres grups organitzats poden negociar directament les seves demandes. No hi pot haver més canvis, legislacions, o agències, que no impliquin de manera directa la pagesia organitzada més enllà dels sindicats.
  2. Revisar l’actual Pla Especial de Sequera, per tal d’assegurar un tracte equitatiu de l’agricultura i la ramaderia, ajustat a la relació d’usos respecte de la resta d’activitats econòmiques. Cal prioritzar sempre a la petita pagesia com a agent estratègic de la gestió del paisatge i la sobirania alimentària quan es tracti de gestió de l’aigua.
  3. Assegurar i complir un calendari de pagaments de les ajudes ràpid, i no amb el nivell de retards i incompliments actuals. Que els pagaments es facin pel 100% de l’import, i que no es bloquegin la totalitat dels ajuts en cas d’incompliments parcials.
  4. Disposar d’ajudes àmplies o totals per la petita i mitjana pagesia, per renovar i optimitzar els sistemes de reg. Aquestes inversions són impossibles d’assumir o amortitzar per la petita i mitjana pagesia, i són imprescindibles davant la situació de sequera.
  5. Protegir de manera especial el sòl agrari tant de l’especulació com d’altres usos. En aquest sentit, cal vetar els macroprojectes que es vulguin instal·lar en sòl agrícola, incloent-hi tots aquells que tenen a veure amb la producció d’energia renovable.
  6. Regular els preus dels arrendaments agraris segons el valor agronòmic per evitar-ne l’especulació i la concentració en poques mans, així com pràctiques com són que el cobrament d’ajudes vagi a propietaris de la terra que no la treballen, en lloc dels arrendadors.
  7.  Crear una institució que s’encarregui de regular la compravenda de finques rústiques per evitar l’especulació i garantir l’accés a la terra, i treballi per crear un banc de terres. Ha de poder taxar el valor d’una finca i establir un preu màxim per la seva compravenda, així com fer tasques d’arbitratge, retracte i tempteig, prioritzant qui necessita la terra per fer viable la seva explotació, o per iniciar una activitat.
  8. Promoure la regulació de la fauna salvatge, entenent la caça entesa com una eina imprescindible per aquesta gestió. També afavorir la conservació i manteniment del mosaic agroforestal com a mecanisme natural de control de sobrepoblació d’espècies cinegètiques i altres plagues. Planificar, projectar i assegurar la convivència de la vida i activitat ramaderes en els entorns de muntanya amb els grans depredadors. Que la reintroducció i reaparició de grans depredadors no es faci d’esquena a la pagesia.
  9. Fomentar la ramaderia extensiva i la silvopastura com a eina de gestió forestal i prevenció d’incendis, i fer una moratòria a l’ampliació o nova instal·lació de granges de producció altament intensificada, especialment si estan integrades en grans corporacions càrnies.
  10. Crear una llei de la petita i mitjana pagesia, que adapti la normativa i lescàrregues burocràtiques segons les dimensions de l’explotació. Especialmentpel que fa al control de dejeccions ramaderes, les mesures de bioseguretat i el SIGE, així com l’eliminació dels quaderns digitals.
  11. Establiment d’una Renda d’Impuls Agrari de 5 anys per als projectes de caràcter productiu, per tal d’acompanyar en l’arrencada de l’explotació, i un sistema de crèdit a interès zero i amb carències llargues, per evitar l’endeutament.
  12. Reobrir les oficines comarcals durant tot l’horari, eliminant el sistema de cita prèvia, que aquestes ofereixin serveis d’assessorament i tramitació de les ajudes, i que tinguin un servei específic per donar suport al relleu generacional.
  13. Realitzar una política de compra pública de producció local i ecològica sempre que sigui possible, fomentant la relocalització de la producció alimentària. Fent així que menjadors escolars, hospitals i altres centres públics s’abasteixin de producció local.
  14. Crear una distribuïdora pública que asseguri la compra de productes a preus justos, i que també faciliti la logística de la petita producció i el comerç local. Alhora, fer complir la llei de la cadena alimentària, i regular les importacions per assegurar que tots els productes alimentaris que arriben al país compleixin amb les exigències mediambientals i laborals que es compleixen a Catalunya.
  15. Recuperar o crear instal·lacions públiques i accessibles de transformació de mida petita arreu del territori, a servei i disposició de la petita producció: obradors, escorxadors, càmeres d’emmagatzematge, etc. Alhora, crear una llei de regulació de l'elaboració artesana que simplifiqui els controls, els tràmits burocràtics i les exigències normatives.