Els pagesos del Solsonès es queixen de la lentitud de les administracions i dels ajuts que «sempre arriben tard»

Centenars de tractors de comarques centrals surten en marxa lenta per continuar la protesta a Barcelona

Ramon Vilà, pagès del Solsonès
Ramon Vilà, pagès del Solsonès | Mar Martí/ Nia Escolà
Redacció
07 de febrer del 2024
Actualitzat el 08 d'abril a les 21:20h

Centenars de tractors de comarques centrals han iniciat la marxa lenta en direcció cap a Barcelona pels volts de tres quarts de deu del matí. Els pagesos han sortit de la C-16 al seu pas per Sallent, on des d'ahir al matí tenien tallada la carretera per visibilitzar la greu crisi que pateix el sector i exigir solucions a l'administració. Circulen encapsulats per vehicles de mossos al davant i darrere i pel carril lent de l'autopista per deixar operativa la via. A l'altura del peatge de Sant Vicenç de Castellet, els obriran la barrera perquè puguin passar i seguiran per la C-16 fins a Terrassa per agafar la C-58. Està previst que entrin a la capital catalana per la Meridiana amb l'objectiu de col·lapsar una de les principals vies.

El sector primari està en peu de guerra i els ramaders i pagesos de les comarques centrals han tallat una de les principals vies de comunicació de la demarcació per "conscienciar" la població de la greu crisi que pateixen.

Entre els participants també hi ha Ramon Vilà, del Solsonès. Es queixa de la lentitud de les administracions i dels ajuts que "sempre arriben tard". A tall d'exemple, ha explicat que els ajuts de la sequera es paguen amb un any de retard. "Si has tingut una mala collita, els diners els necessitem ara i no l'any vinent", es queixa, i afirma que a Catalunya, els ajuts arriben encara més tard que a altres punts de l'Estat. D'altra banda, denuncia massa burocràcia i que els ajuts també estan "encarats cap als grans", un fet que ha portat el tancament de moltes explotacions petites. 

Sense relleu generacional

Per a Raquel González, pagesa d'Ardèvol, al Solsonès, cal aturar les importacions de productes de fora: "Els productors catalans hem de complir les normatives mentre que els de fora no". També es mostra molt critica amb les restriccions d'aigua per la situació d'emergència. No entén per què el sector primari ha de reduir 50% mentre que la indústria "només" un 25%.
 

Raquel González Foto: Mar Martí / Nia Escolà


La falta de relleu generacional és un altre problema afegit. Per González, "cada cop costa més trobar mà d'obra" i admet que aquest és un sector "molt sacrificat i t'ha d'agradar molt". 

Arxivat a