13
de febrer
de
2024, 14:08
Actualitzat:
15
de febrer,
7:56h
Ponts, a la Noguera, celebra una nova edició de la tradicional Festa del Ranxo coincidint amb el dimarts de Carnestoltes. La celebració aplega cada any a l'avinguda Font de Valldans centenars de veïns i persones vingudes d'arreu amb olles i carmanyoles per endur-se a casa una bona ració d'aquest popular àpat d'hivern.
El plat es cuina durant tot el matí en 59 calderes d'on en surten entre 10.000 i 12.000 racions. Entre els ingredients utilitzats, hi ha pollastre, gallina, botifarra negra, mongetes, cigrons, patates, col i pasta. Una quarantena de pagesos han entregat un manifest a favor del sector primari a la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ha assistit a la festa i des d'on ha destacat el paper essencial de la pagesia.
La tradició també explica que la vigília de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar aquest plat. Avui però, són pocs aquells que lliuren ingredients quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-Lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.
Preparació del Ranxo de Ponts Foto: Anna Berga
El plat es cuina durant tot el matí en 59 calderes d'on en surten entre 10.000 i 12.000 racions. Entre els ingredients utilitzats, hi ha pollastre, gallina, botifarra negra, mongetes, cigrons, patates, col i pasta. Una quarantena de pagesos han entregat un manifest a favor del sector primari a la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ha assistit a la festa i des d'on ha destacat el paper essencial de la pagesia.
Més de cent anys de tradició
El ranxo rememora una tradició que s'origina, com a mínim, al 1875 i se celebra el dimarts de Carnestoltes, és a dir, el darrer dia abans de l'inici de la Quaresma. Segons expliquen les llegendes, en un principi el ranxo era un àpat que es donava a la gent que no tenia per menjar i així aquest dia se'ls oferia un plat d'aquest àpat. Actualment, ha esdevingut una festa multitudinària i un atractiu turístic que aplega centenars de persones.Els cuiners del Ranxo de Ponts Foto: Anna Berga
La tradició també explica que la vigília de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d'ingredients per elaborar aquest plat. Avui però, són pocs aquells que lliuren ingredients quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a 'Lali-Lali', i normalment s'acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.