La sequera ha provocat una reducció de la població de petits mamífers

Segons les observacions efectuades al darrer seguiment de petits mamífers del Grup de Natura del Solsonès

Aquest seguiment es realitza anualment a la primavera i a la tardor
Aquest seguiment es realitza anualment a la primavera i a la tardor
Redacció
04 de maig del 2024
Actualitzat a les 9:11h

El passat cap de setmana es va fer el seguiment de primavera de petits mamífers (SEMICE) als plans de Llobera. Aquest seguiment es realitza anualment a la primavera i a la tardor per tal de veure els canvis poblacionals d'aquest grup de micromamífers que són tan importants en la cadena tròfica dels ecosistemes, ja que molts altres animals s'alimenten d'ells i en depenen per sobreviure (ocells rapinyaires nocturns i diürns, mamífers carnívors i serps).

Seguint la tendència d’aquests últims anys, sembla ser que hi ha hagut una davallada important en l’abundància de petits mamífers, tant en les observacions fetes a Llobera com a la resta de Catalunya. Un dels factors principals podria ser la forta sequera continuada que patim.

En concret, en aquest primer mostreig de 2024 s’han capturat 8 ratolins de bosc (Apodemus sylvaticus) i 1 talpó comú (Microtus duodecimcostatus). Cada individu que es capturava es pesava, s'anotava una sèrie de paràmetres biològics, es marcava i es tornava a alliberar. D'aquesta manera, mitjançant el seguiment de captura-recaptura,
permet calcular densitats relatives. Cal destacar que la majoria han estat exemplars ja reproductors. També ens ha agradat poder veure de ben a prop el talpó comú, una
espècie que no es deixa capturar fàcilment ja que viu principalment en galeries construïdes sota terra.

Gràcies als estudis científics com aquests s'ha vist que les poblacions d'aquest grup de rates, ratolins, talpons i musaranyes pateixen fluctuacions marcades entre els anys, a causa segurament i principalment de factors ambientals que fan que en anys com l'actual hi hagi una gran abundància en moltes zones del nostre territori. Si tenen més aliment i unes bones condicions ambientals poden reproduir-se més i sobreviure més temps. Això fa que els humans en veiem més i ens puguin causar algunes molèsties a les nostres activitats però cal tenir en compte que és un bon indicador que els ecosistemes estan ben conservats.

Per això el GNS volem donar a conèixer i fer participar tota la societat en aquests estudis.
Agraïm a totes les famílies i participants, petits i grans, que ens vau acompanyar el cap de setmana passat.

Us esperem a les properes activitats.

Seguiu-nos a les xarxes!