La presència de la Vespa Velutina a Sant Celoni permet acabar un projecte de robòtica

L'equip B6 Berrellium el presenta el 14 de gener a Anglaterra en un campionat de robòtica de la First Lego League | Una entrevista a Antoni Armengol a Ràdio Vitamènia clau per poder tancar el projecte

13 de gener de 2017
Actualitzat: 19 de febrer, 16:42h
B6 Berrellium fent l'exposició del projecte
B6 Berrellium fent l'exposició del projecte | B6B
La presència de la Vespa Velutina al Baix Montseny i la descoberta d'un primer niu en un arbre de la llera del Pertegàs a Sant Celoni no passarà desepercebuda ja que, d'una manera indirecta ha facilitat la informació que faltava a un equip de robòtica format per sis persones per acabar el projecte científic sobre la vespa assiàtica que aquest dissabte 14 de gener presenten en un campionat internacional de robòtica de la First Lego League (FLL) que té lloc a Anglaterra.

Es tracta de l'equip B6 Berrellium format per Albert, Quim, Lluís i Joan Borrell Ribas, quatre germans de La Garriga residents a Anglaterra, juntament amb Iona i Oscar Berry, dos germans anglesos, tots ells entrenats per Carlos Mateo, de Sant Pere de Torelló, a la comarca d'Osona que estan desenvolupant un projecte per localitzar els nius de la Vespa Velutina mitjançant diverses fases com la creació d'una APP de participació ciutadana, un seguiment de les vespes i detecció de nius amb un dron i un esquer i l'eliminació de les vespres invasores.

Tot i el suport de diferents col·lectius encara cal més ajuda econòmica pel projecte. Per aquest motiu han posat en marxa un projecte crowdfunding per recaptar diners i poder adquir el dron, que sigui molt estable, que disposi de GPS, una bona càmera i una autonomia de 20 minuts. Cal destacar que aquest projecte a més de la participació a la FLL, i sigui quin sigui el resultat en la competició, tindrà una aplicació pràctica i efectiva en l'ajuda del control de la Velutina i en la minimització de l'impacte sobre les espècies pol·linitzadores autòctones. Els quatre germans de La Garriga l'any 2014 ja van ser subcampions del món en un projecte de robòtica espacial i l'any 2015 van guanyar la Firts Lego League d'Irlanda i Regne Unit presentant un projecte d'un robot amb àudio incorporat.
 

Un moment de l'exposició del projecte sobre la detecció de les vespes assiàtiques Foto: B6B


Bones impressions

De fet, tot i que el campionat es fa demà, l'equip aquesta setmana ja ha hagut de respondre a algunes qüestions prèvies del representant de la International Union For Conservation Of Nature (IUCN) a Cambridge i també participant des de Kent -via skype- la màxima autoritat nacional dels animals invasors al Regne Unit. Carlos Mateo ha manifestat a BaixMontseny.info que les preguntes "han estat difícils i rebuscades ja que aquesta persona es troba al capdavant de l'amenaça de la Vespa Velutina, insecte que coneix bé".

Diu que no sap que en sortirà de tot plegat però assegura que pinta molt bé "en principi han quedat impressionats i pel que sembla disposem d'informació que ells no tenen i juntament amb el fet d'haver pogut veure el niu aquest passat Nadal a Sant Celoni és on tenim el camp de proves al Montseny, gràcies a la col·laboració d'Antoni Armengol.

 Entrevista a Ràdio Vitamènia

Una part del projecte que l'equip B6 Berrellium presenten demà té el seu origen en l'entrevista que en el 8 de novembre es va fer a Antoni Armengol, propietari de l'empresa Anura Montseny, a Ràdio Vitamènia de Santa Maria de Palautordera. Armengol, dedicat al control de plagues, va ser un dels primers en detectar la presència de la Vespa Velutina al Baix Montseny, motiu pel qual va ser entrevistat per l'emissora local en considerar que la seva expansió ja és imparable i més d'hora que no pas tard també arribarà a Santa Maria de Palautordera.

Aquesta entrevista, penjada en el blog de l'emissora, va poder ser escoltada per Carlos Mateo, mentre buscava informació per poder acabar el treball. El contacte posterior amb Antoni Armengol ha estat determinant, tal com ho ha explicat Carlos Mateo en una recent entrevista a Ràdio Vitamènia.
 

Tot l'equip B6 Berrellium, el primer a la dreta l'entrenador Carlos Mateo Foto: B6B