Racons del Ripollès: Sant Cristòfol/Menna de Beget

Nova proposta per redescobrir el nucli del municipi de Camprodon

Antonio Mora Vergés
18 de juliol de 2010
L'església de Sant Cristòfol domina Beget.
L'església de Sant Cristòfol domina Beget. | Antonio Mora
L'església de Sant Cristòfol domina Beget. Foto: Antonio Mora

L’advocació de Sant Cristòfol s’estengué molt pel nostre país, i pel seu interès us convido a conèixer la tesi de Josep Capdevila i Soldevila , en la que s’acredita històricament que Sant Cristòfol, i Sant Menna, -patró de Sentmenat, al Vallès Occidental- són en realitat una única persona.

Anem a Beget, el poble ancorat definitivament a l’edat mitjana, està presidit per l'església romànica de Sant Cristòfol de Beget (segle XII) ; un dels exemplars romànics més bells de la zona i molt ben restaurat.

El temple –segons els experts- va ser aixecat la segona meitat del s. XII; de nau única, reforçada per arcs torals, de molta grandària tenint en compte la demografia de la contrada; absis amb arcuacions llombardes i finestral, porta decorada amb dos arcs en gradació i columnes; i torre campanar de 22 metres d'alçada, amb base quadrada i de quatre pisos. Faig meva la tesi que aquestes torres exerciren primerament tasques de guàrdia i bada, i posteriorment els temples s’aixecaren al seu costat.

Sant Cristòfol data del segle XII.Foto: Antonio Mora

Té el portal a la façana de migjorn i està constituït per dos arcs de degradació, sostinguts per columnes i capitells esculturals. Malgrat l'erosió dels anys el portal és força sencer i s'observa la seva bellesa arquitectònica. El campanar està situat entre el portal i l'àbsida. És quadrat i té quatre pisos. S'hi evidencien dues èpoques de construcció. Els dos pisos superiors denoten una pedra de major qualitat, més ben escairada i de carreus més regulars. També els finestrals dels pisos superiors tenen els capitells més ben esculturats, amb motius humans i vegetals.

L'àbsida és una bella mostra del romànic madurat. El finestral és de línies perfectes; exhibeix dues parelles de columnes amb capitells esculturats. La renglera d'arcuacions llombardes, sostingudes per altres tantes mènsules, embelleixen i estilitzen la rodona barbacana.

De línies correctes i ajustades, posseeix una riquesa ornamental pròpia del romànic madur. Construït al voltant d'un desaparegut monestir benedictí, l'església és la seva única referència. Conserva tots els altars, retaules i imatges que es van salvar l'any 1936, gràcies a l’acció heroica dels veïns de l’època. Aquesta església està catalogada com a monument nacional.

Campanar de Sant Cristòfol deBeget

-Secció Racons del Ripollès
- Crònica de l'excursió al bloc Conèixer Catalunya