Un formatge de vaca de les Llosses repeteix entre els millors del món

El Bac del Mas el Lladré suma per segon any una medalla de plata al World Cheese Awards

Arnau Urgell
02 de desembre de 2013
Joan Puigcorbé del Mas Lladré, amb el formatge premiat
Joan Puigcorbé del Mas Lladré, amb el formatge premiat | Adrià Costa
Joan Puigcorbé del Mas Lladré, amb el formatge premiat. Foto: Adrià Costa

Un formatge de les Llosses continua sent un dels millors món. Si més no, així ho determinen els resultats del World Cheese Awards que van reconèixer amb una medalla de plata el Bac del Mas el Lladré. El certamen, on es presenten milers de formatges d'Europa, Nord-amèrica, Austràlia i Sud Àfrica, és considerat el campionat del món d'aquest producte.

Joan Puigcorbé és el titular del Mas el Lladré de Matamala. Tot i que en un primer moment evita cap tipus de triomfalisme després admet que no és fàcil repetir el premi. “Cada any són jutges diferents i aconseguir que els agradi un mateix de formatge té el seu mèrit” explica. Per segon any consecutiu han aconseguit al Regne Unit una medalla de plata gràcies al Bac, un formatge curat de vaca. En canvi, s'han quedat sense premi per un altre de semicurat.

El Mas el Lladré és una de les desenes d'explotacions que dècades enrere vivia de les vaques de llet. En un moment on bona part van optar per la reconversió a les vaques de carn, ells es van mantenir fidels al làctic. Poc a poc, van anar desenvolupant productes derivats com els iogurts –de gran anomenada-, el mató i, finalment, fa uns deu anys els formatges.

Curiosament, malgrat que el que té el reconeixement mundial és el curat –en la categoria de formatges forts de vaca- el que té una major sortida és el tendre. La distribució es realitza amb un radi petit –Ripollès, Lluçanès i Berguedà- ja que Puigcorbé explica que no té intenció de créixer. “Els que vinguin a darrera ja decidiran què volen fer” explica al costat de la quarantena de vaques frisones.

A banda del Mas el Lladré de les Llosses, també cal destacar les quatre medalles que s'ha endut una explotació propera com és la Betara d'Olost o el premi del Mas Rovira de Sora.