13
de juliol
de
2009
Eudald Carbonell, director de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i codirector del Projecte Atapuerca és el nou Premi Nacional de Pensament i Cultural Científica “per la seva aportació subtil i reflexiva a la interpretació dels orígens de l’espècie humana, la creació d’un sistema d’anàlisi de la tecnologia prehistòrica i el reconeixement de l’antic poblament de la Península Ibèrica a la Serra d’Atapuerca (Burgos), on ha desenvolupat un programa d’investigació multidisciplinari”, segons s’ha fet públic aquesta tarda en un comunicat del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de la Generalitat de Catalunya.
L'arqueòleg guardonat ha manifestat l'agraiment per la distinció. "L¡accepto amb alegria i joia, perquè em sento cada vegada amb més consciència de país i això em fa sentir alhora més universal. A més, l'estudi de l'evolució, el coneixement i el pensament són les claus d'una nova consciència d'espècie" ha afirmat.
El pensament d’Eudald Carbonell inclou aspectes com la consciència crítica d’espècie, la integració de la diversitat, l’evolució responsable, el progrés conscient, el fet de ser competents i no competitius i la consciència operativa. L’arqueòleg guardonat assenyala que la nostra espècie, Homo sapiens, ha sorgit a l’atzar com totes les altres, però la nostra ha pres consciència i pot intervenir en el propi procés evolutiu, que ens està portant a un col·lapse d’espècie en el qual es perdran molts espècimens.
Els premis nacionals de Cultura, que inclouen una quinzena de modalitats, s'entregaran el proper 3 d'octubre a Lleida en una gala retransmesa per TV3.