Mal despertar de la mina de carbó de Can Cabassa després d'un son de 60 anys

Les obres del gasoducte Martorell-Figueres confirmen l'existència del jaciment que Enagas no vol conservar; l'Ajuntament de Viladecavalls ho traslladarà a Patrimoni

Carles Batalla
28 de maig de 2012
Un raíl de l'antiga mina de carbó de Can Cabassa
Un raíl de l'antiga mina de carbó de Can Cabassa | Juan Luis Del Campo
Un raíl de l'antiga mina de carbó de Can Cabassa Foto: Juan Luis Del Campo

Fins fa uns dies la mina de carbó de Can Cabassa era només una "llegenda urbana" però ara els fets han donat la raó als avis, que insistien sobre la veracitat de la història. Les obres del gasoducte que està portant a terme Enagas a Viladecavalls ha permès descobrir un jaciment que va estar actiu entre 1890 i 1950, una mina de lignit única en tot el Vallès Occidental. Apart de ser una batalleta de la tercera edat, fins ara només es disposava d'un estudi que va concloure que el Quart Cinturó s'havia endut la mina. Però el cert és que l'esfondrament d'una paret va tapar l'entrada principal i, de retruc, va conservar tot el material de l'interior. I ara ha sortit a la llum.

Segons Juan Luis del Campo, membre de l'entitat Convive (Col·lectiu Naturalista Viladecavalls Verd), ell mateix va visitar la zona la setmana passada i un dels treballadors d'Enagas "es va posar molt nerviós, ens va tallar el pas i fins tot i ens va dir que trucaria als Mossos". L'incident no va anar més enllà però les intencions d'Enagas respecte la mina no estan precisament encaminades al respecte sinó tot el contrari perquè, segons ells, aquestes mines no entren "dins dels seus plans".

El passat diumenge, Del Campo es va trobar amb Frederic Varela, membre de la societat minerològica de Catalunya, segons el qual les mines (el permís d'explotació de les quals va caducar el 2008) són propietat de l'Estat. Així doncs, per Varela, fins que no hi hagi un nou administrador, no es poden destruir ni tocar.

Del Campo considera que Enagas s'està "saltant totes les normes legals i medioambientals" i que la prova del seu destinerès rau en el fet que "es va trobar amb raíls d'acer, els va partir amb l'excavadora i va seguir amb els treballs". El membre de Convive creu que és "necessari i urgent aturar els treballs en aquesta zona i senyalitzar la galeria principal. Això és patrimoni".

L'Ajuntament, amb les mans lligades
Però l'Ajuntament de Viladecavalls no pot fer-hi res directament, perquè és un assumpte que no està dins de les seves competències. L'alcalde del municipi, Carles Rodríguez, ha dit que aquest dilluns han tingut una reunió de la Comissió de Seguiment amb Enagas i que l'empresa s'ha refermat en la manca de valor del jaciment. El consistori ha decidit traslladar-ho al Departament de Patrimoni de la Generalitat per tal que ho documentin i ho valorin i, en tot cas, la mina "rebi el mateix tractament que les runes romanes".

Peces de museu al bosc
Canonades de ferro, pics, pales de fusta, botes i un tros de raíl que conserva el vermell original són les troballes que ha fet Juan Luis del Campo dins la mina. Com a mesura preventiva, i atesa l'actitud d'Enagas i l'escàs marge de maniobra del consistori, ha decidit amagar aquestes peces al bosc.

Del Campo també ha trucat a l'ADENC, una entitat de Sabadell que té com a principal objectiu la protecció de la flora, la fauna i els espais naturals de Catalunya, però no han contestat. "A dins hi ha d'haver quelcom impressionant", avisa Del Campo.