Conxa Bayó rep un Premi Bonaplata 2013

El Jurat reconeix el seu treball de conservació, recerca i valorització del patrimoni industrial català

La Torre
03 de desembre de 2013, 08:16
El Jurat del Premi Col·laboració dels Premis Bonaplata, format pels membres de la Comissió de directors dels Museus del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), ha decidit atorgar el Premi Col·laboració amb el mNACTEC i el Sistema Territorial a Conxa Bayó i Soler pel seu constant treball d’ajut, suport i col·laboració desinteressat en múltiples i diferents activitats de recerca i informació al propi mNACTEC i a bona part dels museus que formen el seu Sistema Territorial.
Els Premis Bonaplatatenen com a objectiu premiar aquelles persones i institucions que hagin dut a terme accions per valorar el patrimoni industrial a través de l’estudi, la rehabilitació, la difusió o reivindicació del patrimoni industrial, tècnic i científic.

Sobre Conxa Bayó
Conxa Bayó és Enginyera Tècnica Tèxtil per la Universitat Politècnica de Catalunya. Des del 1985 i fins l’any 2006 va ser conservadora del mNACTEC, sent responsable de les donacions, dipòsits i adquisicions dels objectes que han configurat bona part de les actuals col·leccions del museu. Des de la finalització de la seva vida laboral, l’any 2006, ha continuat participant i col·laborant amb extraordinari interès i entusiasme en totes aquelles tasques de recerca, organització d’exposicions, avaluació d’adquisicions, redacció de llibres, articles i comunicacions, realització de conferències, participació activa en congressos i reunions acadèmiques i científiques, etc. que des de les diferents àrees del museu i des de la pròpia Direcció se li han demanat.
 
És coautora dels llibres Les màquines de vapor a Catalunya i 100 elements del patrimoni Industrial de Catalunya, dels Quaderns de Didàctica i Difusió del mNACTEC en el seu apartat tèxtil i de diferents articles i comunicacions relacionades amb el patrimoni industria català. Igualment, ha participat activament en la salvaguarda del vapor d’indústries Bures (Anglès), la fàbrica de llanes d’Arsèguel, la màquina de vapor de la Colònia Rosal (Berga) i en altres activitats i recerques sempre relacionades amb la història de la tècnica i el patrimoni industrial de Catalunya.

Sobre el mNACTEC

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) és un dels tres Museus Nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya.

Amb la missió de fomentar el coneixement de la història de la ciència, la tècnica i la industrialització de Catalunya, els principals objectius del mNACTEC són l’adquisició, la conservació i la documentació del béns mobles de caràcter científic i tècnic que constitueixin un testimoni de la història del món del treball i de la vida quotidiana, així com les innovacions tecnològiques, amb especial interès en els objectes produïts des de la industrialització fins als nostres dies i, preferentment, els fabricats a Catalunya.
 
La seu del mNACTEC està ubicada a Terrassa en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català i un dels més bells d’Europa: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908