El Ferran Canyameres de Novel·la, desert i sense qualitat

Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, ha jugat en el seu parlament amb el nom dels premis, i ha afirmat que un dels misteris més grans dels darrers anys és el creixement del sentiment independentista entre la població

J.M.O.
26 de juny de 2014
Guanyadors de premis Ferran Canyameres Foto: J.M.O.

El premi gros de la Nit del Misteri d'Òmnium Terrassa , el 23 Ferran Canyameres de Novel·la, dotat amb 5.500 euros, ha quedat desert. El jurat ha considerat que cap de les obres presentades mereixia el guardó, per la baixa qualitat o per haver apostat per un gènere que no és el que es demanada.

El 26è Ferran Canyameres de narracions curtes , dotat amb 800,00 euros, ha estat per Montserrat Torres i Roqué, de Lleida, amb "Cors de pedra i ànimes de fusta!

El 20è Maria Rovira   (De 14 a 16 anys) ha estat per Martí Casal Pelegrí, de Barcelona, amb "Quelcom fa pudor a socarrim".

El 20è Maria Rovira (De 17 a 19 anys) ha estat per Meritxell Mico Frau, d'Alamassora, amb "Pànic a mitjanit".

El 13è M. Montserrat Oller (nivell 5è) ha recaigut en Jan Salvatella Panes, de l'Escola Tecnos, amb "El misteri del meu cognom".

El 13è M. Montserrat Oller (nivell 6è) ha estat per Anna Buch Cardona, de l'Escola Tecnos, amb "Tortura d`aràcnids".

El 10è Poesia Enric Gal l (600 euros) ha estat per Teresa Serramià i Samsço, de Barcelona, amb "Misto espantat".

Xavier Ordeix, president de la Seu Territorial d’Òmnium Cultural a Terrassa, ha fet la presentació de la jornada. Després, s'ha presentat l’obra guanyadora del 22 Premi de Novel·la Ferran Canyameres, “El professor de Coimbra”, escrita per Francesc Planas, i se n'h fet la interpretació radiada pel Quadre de Veus de Ràdio Teatre, de la 92.5, sota la direcció de Joan Garrigó.

La Nit del Misteri l'organitza la Seu Territorial d’Òmnium Cultural a Terrassa amb la col·laboració, Pagès Editors, l’Ajuntament de Terrassa, La Casa del Llibre, La Previsió i Informàtica Industrial. I per què aquest nom? La culpa de tot això la té en Ferran Canyameres.

Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, ha jugat en el seu parlament amb el nom dels premis, i ha afirmat que un dels misteris més grans dels darrers anys és el creixement del sentiment independentista entre la població. La cap de l'entitat ha reblat que segurament molta ho era però no ho sabia. Casals ha reivindicat una altra vegada el Dret a Decidir i s'ha mostrat convençuda que el 9-N el poble de Catalunya votarà.

El regidor socialista Alfredo Vega ha recordat que cal defensar la llengua catalana perquè darrerament pateix "atacs injustificats".

Si ens fixem en la convocatòria dels premis que es lliuren durant aquesta nit tan especial, llevat de l'Enric Gall, ens adonarem que tots ells giren al voltant d’un gènere molt especial: en totes les bases es demana que s’escrigui una narració original de gènere policíac, d’intriga o misteri, o una narració original d’un conte d’aventures o misteri.

I per què Ferran Canyameres? L’any 1986, la junta de la seu territorial amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa es plantejà la possibilitat de constituir i convocar un premi de narracions originals i inèdites de tema lliure, escrites en català i d’una extensió màxima de trenta folis mecanografiats. Amb aquest objectiu, ambdues entitats acordaren que el premi es denominaria Ferran Canyameres en homenatge a l’il·lustre escriptor terrassenc nascut el 1898 a Terrassa i mort a Barcelona el 1964.

Canyameres era un terrassenc molt vinculat al món de la literatura juvenil i de gènere policíac, i pel fet que les entitats que el convocaven van considerar que el millor homenatge que se li podia fer era donar el seu nom a un premi literari convocat a Terrassa.