11
de febrer
de
2016, 10:27
Actualitzat:
12:38h
Els estudiants egarencs seleccionats Foto: J.Escofet
Un equip de nou alumnes de l'Institut de Terrassa han estat seleccionats per participar en la competició Final Europea de CanSat organitzada per la ESA (Agència Espacial Europea).
La competició final de CanSat que organitza la ESA (agència aeroespacial europea) es farà a finals de juny a Portugal. Un Cansat es tracta d’un dispositiu del tamany d’una llauna de refresc (66 mm de diàmetre i 115 mm d’alçada) i amb una massa de 350g. El dispositiu pot tenir elements auxiliars (antenes, paracaigudes...) externs a les mesures màximes especificades i el seu preu de realització no pot superar els 500 euros i ha de funcionar de manera autònoma.
A més dels egarencs, que participen sota el nom TerraSat, els Instituts/equips seleccionat directament a la final europea són: DIASat from Lyceum of GaziDominikos Theotokopoulos (Grècia); SPAICS (Satellite Program Amsterdam International Community School) de l'Amsterdam International Community School (Holanda); Team URSinvestigators (Alemanya); i Liceo scientifico statale "Albert Einstein" (Itàlia).
I durant aquest any es classificaran provenint de les diverses competicions nacionals deu equips més, vinguts d'Holanda, Països Nòrdics (Noruega, Suècia i Finlàndia), República txeca, Dinamarca, Irlanda, Portugal, Polonia, Romania, Gran Bretanya i Bèlgica.
Els noms dels alumnes que han estat seleccionats: Lídia Martínez, Miquel Berga, Domènec Madrid, Andrei Ionut, Ricardo Cabrera, Víctor Latorre, Yessica Servin, Ismail Ait i Oriol Catalan. Els professors responsables són Jordi Escofet i Isabel Iriberri.
Els nou alumnes i els dos professors han manifestat a La Torre que estan molt motivats i amb moltes ganes de realitzar aquest projecte. "El fet d’haver estat seleccionats no ens dóna cap pista de quants projectes s’han presentat", expliquen i afegeixen que "l’any passat que no vam estar seleccionats en la carta de rebuig es parlava que s’havien presentat més de 50 propostes de tot Europa. Això pot donar una idea de la quantitat de propostes que conta aquesta competició".
Antecedents
En l’any 1998, en un col·loqui que es va celebrar a Hawai, es van reunir al voltant de 50 estudiants i docents de 12 universitats d’Estats Units i Japó. Va ser el primer “University Space Sistems Symposium. Aquí Bob Twiiggs, catedràtic emèrit de La universitat d’Stanford, va proposar una idea per realitzar una pràctica per tal d’aproximar els alumnes de High School a l’estudi de les tecnologies aeroespacials i les seves de disciplines auxiliars (aeronàutica, electrònica, programació, telecomunicacions...). La proposta que va realitzar és la construcció de dispositius CanSat per part d’alumnes d’institut de secundaria (obligatòria i post obligatòria).
Objectiu del CanSat
L’objectiu del dispositiu CanSat és realitzar la següent seqüència de forma autònoma:
a) Carregat en un element tipus coet de propulsió o globus s’eleva a una alçada usualment de 1000m, encara que a vegades es pot arribar a 4000m
b) Iniciar un descens controlat entre unes velocitats 8 m/s a 11 m/s i en el moment del l’aterratge pot arribar a ser de 6 m/s.
c) Recuperació de CanSat i avaluació de resultats. Per tal de finalitzar la missió cal recuperar el CanSat, i, encara que s'hagi agafat dades durant el descens via radio, agafar les dades emmagatzemades en el CanSat per tal de realitzar una avaluació dels resultats obtinguts.