01
d'abril
de
2016, 18:09
Actualitzat:
02
d'abril,
8:31h
L'Hospital de Terrassa, en una imatge d'aquesta setmana Foto: Cristóbal Castro
Els treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) es neguen a assumir les retallades que demana el Departament de Salut. “No acceptarem més retallades. Si volen aplicar-les serà per la força i ho encendrem tot”, afirma el president del comitè d’empresa, Xavier Lleonart.
L'hospital acumula un deute de cinc milions d'euros del 2015, segons la direcció del Consorci Sanitari de Terrassa, i les previsions per aquest any apunten a una pèrdua de vuit milions d’euros més. Per evitar els números negatius, la direcció s'ha posat en marxa i està consensuant amb el Departament de Salut un pla d’empresa que faci viable l’activitat de l’hospital.
Una de les mesures que la direcció ha anunciat, i que el comitè d’empresa comparteix, és la voluntat de reclamar al Departament de Salut més recursos de finançament. També preveu augmentar l’activitat i elaborar un pla “d’optimització interna” que contemplaria una retallada de 3,5 milions d'euros en personal. Les disputes s'han desencadenat per aquesta última mesura, que preveu, segons denuncia el comitè, l'augment de les jornades laborals, la reorganització dels horaris i les prejubilacions.
RETALLADES ALS TREBALLADORS DEL CST (milions d'euros)
Pèrdues en les partides per a recursos de personals del Consorci Sanitari de Terrasssa
Create line charts
Create line charts
Davant d’això, els treballadors han dit prou, i aporten dades. Segons el document que ha elaborat el comitè, els treballadors han assumit des del 2010 reduccions de fins a 36,8 milions d’euros, una quantitat que, segons ells, “compensa les retallades de 40 milions que ha patit el Consorci Sanitari de Terrassa des del mateix any”.
De fet, segons dades del propi CST, l’hospital sempre ha estat deficitari i acumula, fins el 2013, un dèficit de 26 milions d’euros. Segons les últimes dades, aquesta xifra arribaria als 33 milions aquest any. “No entenem perquè ara és tan important que no siguem deficitaris, si ho hem estat des que es va fundar l’hospital, el 1988. No entenem tampoc perquè els treballadors i els pacients hem de pagar els errors de gestió de l'hospital”, sentencia Lleonart.
Protestes fins a les últimes conseqüències
Per això, els treballadors exigeixen que es depurin totes les responsabilitats per la mala gestió. El president del comitè es refereix, per exemple, a la gestió del Laboratori d’Analítiques, la meitat del qual es va “externalitzar” en favor del centre sanitari privat Mútua de Terrassa, i que es va refundar amb el nom de CatLab. També denuncia que una millor gestió hagués fet possible que l’hospital passés a una categoria superior –ara ostenta el nivell 4–, que els hagués proporcionat més recursos econòmics. També denuncia que l’hospital i, en conseqüència, els treballadors, han d’assumir cada any el pagament de deutes bancaris pels retards en els pagaments de la pròpia Generalitat que ara els obliga a fer retallades.