28
de gener
de
2014
Albert Fàbrega, Ramon Fons i Ester Llobet, durant la presentació del llibre a Súria. Foto: AjSú
La presentació del llibre "Fàbriques de riu" a Súria va reunir més d'un centenar de persones a la Casa de la Vila, en un acte celebrat el divendres 24 de gener dins del programa de la Festa de Sant Sebastià. Els alcaldes de Súria, Callús, Navàs i Sant Mateu de Bages van coincidir en la importància del treball, que treu a la llum dades inèdites sobre el sector tèxtil al Mig Cardener.
La presentació del llibre "Fàbriques de riu" a Súria va reunir més d'un centenar de persones a la Casa de la Vila, en un acte celebrat el divendres 24 de gener dins del programa de la Festa de Sant Sebastià. Els alcaldes de Súria, Callús, Navàs i Sant Mateu de Bages van coincidir en la importància del treball, que treu a la llum dades inèdites sobre el sector tèxtil al Mig Cardener.
L'expectació provocada per la presentació del llibre va deixar petit el saló de sessions, de manera que va ser necessari posar cadires al passadís d'accés de la primera planta de la Casa de la Vila. "Fàbriques de riu" és el primer llibre editat conjuntament pels quatre ajuntaments, amb un tiratge total de 1.500 exemplars.
Els autors del treball, els estudiosos Albert Fàbrega, Ramon Fons i Ester Llobet, van destacar la importància que el sector tèxtil ha tingut a tot el Mig Cardener des dels punts de vista històric, social, econòmic i demogràfic. El llibre inclou un DVD amb el llibre digital "Història del tèxtil al Mig Cardener", que amplia la informació de ‘Fàbriques de riu', i un recull de més de nou-centes fotografies i imatges històriques.
Una de les troballes més destacades que han estat recollides al llibre es refereix a l'existència documentada a Súria, a començaments del segle XIX, de la primera fàbrica catalana de filatura mecànica de cotó amb mulgènues mogudes per energia hidràulica, una dada històrica que Albert Fàbrega va qualificar de "molt important". Es tracta de la Fàbrica Martí, que va funcionar a l'anomenat Molí de Reguant, en l'actual zona industrial Abadal.
En el cas de Valls de Torroella i Palà de Torroella, Ester Llobet va indicar que les diferents trajectòries d'aquestes antigues colònies tèxtils van estar molt condicionades per les personalitats dels seus respectius fundadors, membres d'una mateixa nissaga d'empresaris que va patir desavinences familiars. Palà va ser "la primera gran colònia tèxtil del Cardener", segons Ester Llobet.
Per la seva banda, Ramon Fons va manifestar que la indústria tèxtil va representar una transformació "radical" en la història de Callús, ja que va canviar tota la distribució urbanística del municipi, especialment al voltant del nucli del Raval, que a l'altra banda del riu de la Fàbrica Nova hi va aixecar el nou nucli urbà callussenc.
Albert Fàbrega també va fer referència a la duresa del treball a la indústria tèxtil fins a començaments del segle XX, amb la presència habitual de dones i infants a les fàbriques que, en alguns casos, patien "unes condicions pràcticament d'esclavisme". Això va donar lloc a nombrosos conflictes socials, entre els quals va destacar la vaga de 1890. Per aquest motiu, el llibre està dedicat a tots els homes, dones i infants que van treballar a les fàbriques del Mig Cardener.
Segons Albert Fàbrega, un dels objectius del llibre és "deixar les portes obertes" per tal que altres investigadors ampliïn la recerca perquè, tot i l'abast de la investigació realitzada pels tres autors, la història del tèxtil al Mig Cardener no és un tema esgotat. Els estudiosos publicaran a internet les dades que enriqueixin o matisin algunes de les informacions del llibre.
L'alcalde de Súria, Josep Maria Canudas, va fer un reconeixement als autors per la seva important contribució al coneixement de la història del sector tèxtil, que ha marcat la història del Mig Cardener, i el fet d'"oferir a la col·lectivitat" de forma desinteressada els resultats del seu treball. Segons Josep Maria Canudas, la publicació del llibre també ofereix "un model de col·laboració" entre municipis que es pot estendre a altres àmbits.
L'alcalde de Callús, Enric Vall de Vilaramó, va destacar la importància del llibre per donar a conèixer l'evolució d'un sector que "és el fonament del que som ara". Per la seva banda, l'alcalde de Navàs, Jaume Casals, va elogiar el contingut del llibre com "un exercici de recuperació de la història local". L'alcalde de Sant Mateu de Bages, Pere Ribera, també va expressar el seu agraïment als autors per ajudar a preservar "l'autèntica història dels nostres pobles".