Carles Puigdemont ja enyora els viatges amb tren a Barcelona

El nou president continuarà vivint a Girona i mantindrà el cap de premsa d'Artur Mas | Tres dels nous consellers prescindeixen de la corbata a la presa de possessió | La consellera de Treball sorprèn lluint unes tisores antiretallades

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, al Patí dels Tarongers
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, al Patí dels Tarongers | Adrià Costa
14 de gener de 2016, 13:10
Actualitzat: 15 de gener, 10:02h
Després de l’acte de presa de possessió del nou Govern, el president de la Generalitat i els consellers han repartit salutacions entre els assistents, dividits entre familiars i amics, i convidats del món polític. Puigdemont ha comentat amb periodistes els canvis que ara haurà d’introduir en la seva vida quotidiana. No canviarà de residència, però ja dóna per fet que algun dia s’haurà de quedar a Barcelona, sobretot si acaba tard i té algun acte a primera hora del matí. “Jo estava acostumat a venir amb tren a Barcelona”, es lamentava. “Són només 38 minuts”. De moment, mantindrà el mateix cap de premsa que Artur Mas, el mediàtic Joan Maria Piqué.

La foto de grup del Govern a la galeria gòtica ha permès copsar la correlació de forces entre encorbatats i sense corbata. La duien el president i cinc dels vuit consellers. El vicepresident Junqueras, Raül Romeva i Toní Comín no la solen portar mai i avui no ha estat una excepció. De les cinc conselleres, ha cridat l’atenció les tisores vermelles antiretallades que lluïa Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, una manera de reconciliar el nou càrrec amb el seu origen sindical (ha estat dirigent d’UGT).  
 

El Govern de Carles Puigdemont Foto: Adrià Costa


Instants de novetat. I d’alguna "novatada". En el moment del passadís per assistir a la primera reunió del Govern. El conseller de Salut Toni Comín i la d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, han estat aturats pels serveis de premsa de Presidència perquè anaven massa decidits i havien de deixar un temps al primer grup de consellers que es dirigia a la sala de reunions perquè la premsa gràfica pogués fer la seva feina.
      
Avui no hi havia a Palau l’expectació –ni l’atabalament inevitable- de dimarts i, a banda dels familiars, predominava molt més el públic polític que les personalitats del món civil. Una d’elles, el filòsof Xavier Rubert de Ventós, es mostrava optimista amb el nou president: “M’agrada. És un home no confrontacional per una situació de confrontació. Crec que això obligarà ‘els altres’ a actuar d’una manera diferent”. Rubert de Ventós creu que en un horitzó de crisi de les institucions, la fórmula de Junts pel Sí i el procés que ha iniciat Catalunya pot ser interessant per Europa com a laboratori de renovació política. Què passarà? El filòsof ha citat Cantinflas: “No lo sé, tal vez, pero lo más seguro es que quién sabe”.
 

Dolors Bassa lluint unes tisores vermelles a la solapa. Foto: Adrià Costa