Romeva defensa la conselleria d'Exteriors afirmant que l'«empara la legalitat»

La Generalitat vol ser present en tots els grans debats globals | El conseller exposa les línies estratègiques de la política internacional de Catalunya

Raül Romeva i Carles Mundó, aquest dimarts
Raül Romeva i Carles Mundó, aquest dimarts | EFE
09 de febrer de 2016, 15:42
Actualitzat: 18:33h
Raül Romeva ha defensat aquest dimarts la conselleria d'Afers Exteriors assegurant que el Govern respecta la "legalitat" i que l'"empara l’Estatut i la llei d’acció exterior, però també la legitimitat democràtica”. El conseller ha respost així la impugnació de l'executiu de Rajoy contra el Departament d'Afers Exteriors.

D'altra banda, també ha exposat les línies estratègiques de la política internacional de Catalunya davant la comissió d’Acció Exterior del Parlament. Romeva ha començat dient que la creació del departament ja és un esdeveniment en ell mateix. Ha dit que la conselleria es proposa crear els fonaments cívics i relacionals del nou país des del postautonomisme a la preindependència.

Romeva ha parlat de la vocació de ser triplement innovadors: repensar la forma en què ens relacionarem amb el món, amb la resta d’institucions del país i de l’entorn proper, i també la relació amb la societat. “Som un departament d’acció, interacció i construcció de sinergies”, ha proclamat.

El conseller ha assegurat la voluntat de ser presents en tots els grans debats internacionals, des del canvi climàtic a la defensa dels drets de les minories passant per la resolució de conflictes i la crisi dels refugiats.
 

Raül Romeva i Carles Mundó, aquest dimarts. Foto: EFE


Impuls bilateral i vincle amb la UE

Ha dibuixat tres grans eixos pel que fa a la política exterior. El primer és l’impuls de les relacions bilaterals, multilaterals i en xarxa. Hi ha set delegacions exteriors plenament operatives, que tindran un paper central de l’actuació internacional. També es reforçarà el vincle amb la diplomàcia present a Catalunya i és imminent una reunió del president Puigdemont amb el cos consular.

Un segon eix és reforçar el lligam amb la Unió Europea. La Generalitat mantindrà un alt nivell de relació amb l'organisme, on defensarà prioritats estratègiques com el corredor mediterrani. Ha afirmat que dins del marc de la Unió, el Govern reclamarà a Brussel·les una política activa per resoldre la crisi dramàtica dels refugiats. Ha fet una referència al Pla Juncker, que el Govern defensa, però des de la vigilància perquè tots els projectes siguin racionals, evitant que se n’aprovin alguns de qüestionables (com algun aeroport fantasma). El conseller ha reclamat que finalment la llengua catalana aconsegueixi el rang que li pertoca.

El tercer eix de política exterior és l’aposta per la cooperació al desenvolupament. Un àmbit en el qual el Govern  vol dedicar molts esforços, donant suport a accions sobre el terreny i al teixit associatiu que ja està treballant en aquest camp. Romeva també ha esmentat la voluntat d’enfortir el lligam amb les comunitats catalanes a l’exterior, enteses com “agents diplomàtics actius”.