Compromís aconsegueix forçar el PSOE a refer ponts amb Podem

La formació de l’esquerra valenciana busca afavorir les vies d’aproximació entre Sánchez i Iglesias | El xoc intern a Podem, primer sobredimensionat, finalment s’ha materialitzat en un distanciament evident entre el secretari general i Errejón

Reunió aquest dimecres entre el PSOE, C's i Compromís
Reunió aquest dimecres entre el PSOE, C's i Compromís | EFE
17 de març de 2016, 12:29
Actualitzat: 18:53h
“Aquesta taula s’ha d’ampliar”. Amb aquesta frase d’un dels negociadors de Compromís adreçada als representants del PSOE i Ciutadans amb qui es van reunir ahir, la formació valenciana va deixar clar que no jugaria en cap cas a dividir el camp progressista. Sense Podem i Esquerra Unida no hi ha recorregut per un possible pacte ampliat que dugui a la investidura de Pedro Sánchez.

La trobada de les delegacions negociadores del PSOE, Ciutadans i Compromís va ser cabdal per fer entendre els dirigents socialistes que han de moure fitxa. Hi ha satisfacció entre els membres de Compromís per haver aconseguit que el nucli dur entorn Sánchez hagi entès la necessitat d’obrir el joc més enllà de l’aliança amb Ciutadans. Àgueda Micó, Pasqual Mollà, Joan Baldoví i Josep Ruiz, els negociadors de Compromís, van poder tornar satisfets a València per celebrar les falles. Però els dies que vindran seran de negociacions dures.

“Nosaltres no vetem, que Ciutadans tampoc veti”

Des del primer moment, els valencians liderats per Joan Baldoví (quatre diputats preciosos al Congrés espanyol) van voler expressar que, a diferencia de Podem, ells no jugarien a vetar cap força política en les negociacions. La referència a Ciutadans era clara.  

Aquests dies, des de Compromís es recorda la diferent actitud que va mantenir Ciutadans amb Compromís després de les darreres eleccions municipals. La formació taronja va expulsar fins a nou regidors de diversos municipis del País Valencià per haver donat suport o haver permès l’elecció d’alcaldes de Compromís. És una actitud, diuen al partit valencià, que no ha fet ni el Partit Popular. “Nosaltres no vetem, que Ciutadans tampoc veti”, repeteixen els de Baldoví.  

La pressió sobre Podem fa camí

Hi ha pressió sobre Podem. I ha fet camí. El xoc intern, primer sobredimensionat des dels mitjans, finalment s’ha materialitzat en un distanciament evident entre Pablo Iglesias i Iñigo Errejón. Pel mig, hi ha diferències entre els dos principals dirigents de Podem sobre les negociacions amb el PSOE. Iglesias es manté en un posicionament dur. Errejón es vol asseure a negociar de manera més flexible. En aquest sentit, la “via valenciana” coincideix més amb la tàctica propiciada per Errejón.
 

Reunió aquest dimarts entre el PSOE, C's i Compromís. Foto: EFE