Airbnb va generar un impacte de 740 milions d'euros a Barcelona el 2015

Els amfitrions de la plataforma lloguen de mitjana els seus immobles 58 dies l'any -cinc per mes- i ingressen 5.100 euros anuals | El 70% dels visitants que opten per les cases o pisos anunciats al web procedeixen de països europeus

Origen dels llogaters d'Airbnb a Barcelona
Origen dels llogaters d'Airbnb a Barcelona | Nació Digital
Redacció
17 de març del 2016
Actualitzat el 18 de març a la 13:35h
La plataforma de lloguer Airbnb va generar a Barcelona un impacte econòmic de 740 milions d'euros el 2015. D'aquests, 500 són els que el turista allotjat en algun dels seus establiments es va deixar en comerços o serveis; els 240 restants corresponen a les tarifes que els usuaris paguen al propietari del pis o casa que han llogat.

Així ho va explicar aquest dimecres en roda de premsa el director general d'Airbnb Màrqueting Serveis Espanya, Arnaldo Muñoz, i el director Global d'Assumptes Públics, Chris Lehane, que van demanar a la Generalitat que reguli aquest tipus d'activitat perquè puguin operar de la mateixa manera que ho fan en altres ciutats europees, com Londres i París, on la plataforma recapta la taxa turística.

En concret, els responsables de la plataforma demanen a Barcelona que reconegui el homesharing com una activitat econòmica entre particulars i que el marc regulador no estigui pensat "exclusivament" per a professionals, com passa ara.

Perfil dels amfitrions i els llogaters

Els amfitrions d'Airbnb, que han passat de 4.000 el 2013 a 9.200 el 2015, es mouen entre els 30 a 50 anys. De mitjana, lloguen els seus immobles 58 dies l'any -cinc per mes- i a través d'aquest lloguer ingressen 5.100 euros anuals. Dels 16.000 anuncis que la plataforma té a Barcelona: el 54% són amfitrions que ofereixen casa seva i el 46% restant lloga només alguna habitació.

Per la seva banda, el 70% dels llogaters d'Airbnb a la ciutat procedeix de països europeus, un 17% dels Estats Units -una xifra que es dobla durant grans esdeveniments, com el Mobile World Congress-, un 5% d'Àsia, un 4% de l'Amèrica Llatina, un 3% d'Austràlia i un 1% d'Àfrica i l'Orient Mitjà.

ORIGEN DELS LLOGATERS


Turisme “responsable”

Muñoz va defensar que el llogater d'Airbnb és un turista "responsable" amb una mitjana d'edat de 34 anys i que cada vegada més vol viure la ciutat com ho fa un veí de Barcelona.

Aquesta tendència explica, segons el directiu d'Airbnb que la capacitat d'atracció de barris com el de Ciutat Vella, típicament turístic, s'hagi anat difuminant a favor d'altres districtes de la capital. En concret, les persones que escullen aquest barri per allotjar-se han passat del 86% el 2009 al 36% el 2015Barcelona és la quarta ciutat per a Airbnb, per darrere de París, Londres i Nova York.

L'any passat 889.000 viatgers van escollir la capital catalana per passar-hi uns dies, una xifra que multiplica per tres la de 2013, que era de 277.000 persones,.