L'«establishment» republicà vol «prendre» a Trump els seus delegats a la convenció

Els dirigents del partit s’aboquen a una estratègia agressiva contra el candidat | Si no obté els 1.237 vots "màgics" en primera votació, la seva candidatura pot trontollar

03 d'abril de 2016, 23:36
Actualitzat: 04 d'abril, 6:54h
“Si tens calor, no entris a la cuina” és una frase que se sol emprar en les campanyes electorals nord-americanes. És una manera d’advertir als candidats que ja saben al que s’exposen així que es llancen a la carrera, sigui a la Casa Blanca, al Congrés o als estats. Donald Trump continua sent el favorit en la cursa republicana a la presidència, però és possible que el tram final de la campanya se li faci llarg.

Trump ha tingut una mala setmana. Corey Lewandowski, el seu cap de campanya, va apartar de mala manera una periodista, Michelle Fields, a la sortida d’un acte públic, quan intentava fer una pregunta a Trump. Això va succeir el 8 de març, però fa pocs dies que es va poder veure la gravació, i Fields ha mostrat el seu braç amb un blau. Trump ha defensat Lewandowski, però l’assumpte ha esquitxat la campanya de Trump. Les declaracions del candidat en una entrevista, agafat amb la guàrdia baixa, dient que les dones que avorten han de merèixer “algun tipus de càstig” també han aixecat polseguera. Que Trump hagi sortit a excusar-se és un señal que les coses no li van del tot bé.

La Convenció Republicana, que ha d’elegir el candidat del partit a la Casa Blanca, tindrà lloc a Cleveland (Ohio) del 18 al 21 de juliol. Tindrà en aquell moment Trump els delegats que li asseguren la nominació? Si no arriba als 1.237 requerits, que són la majoria absoluta, la batalla es presenta costeruda per l’aspirant. Trump no és un polític convencional i no coneix la lletra menuda d’un partit com el republicà. En una primera votació, els delegats compromisos amb un candidat han de votar-lo, però a partir d’aquí, hi ha llibertat de vot. L’establishment republicà està pressionant molts dels delegats elegits fins ara per donar suport a Trump perquè se’n desvinculin a partir de la segona votació.

La jerarquia del partit juga fort. Aquest cap de setmana el Partit Republicà celebra una convenció (congrés) a Dakota del Nord. És una reunió molt controlada per la direcció i s’elegiran 25 delegats a la convenció. Però els elegits no tenen l’obligació de votar pel candidat al qual donen suport. Fins i tot els delegats pro-Trump poden canviar de vot d’aquí al juliol. Trump continua sent el favorit, però topa amb una normativa que no coneix. La maquinària farà el que calgui per separar Trump d’alguns dels seus delegats que comencen a dubtar.

Dimarts, Wisconsin

Dimarts vinent, 5 d’abril, hi ha eleccions demòcrates i republicanes a Wisconsin. Que la pressió, tant política com mediàtica, cau sobre Trump ho demostra que en les darreres setmanes, el candidat showman ha anat perdent força i ha passat de ser el favorit a aparèixer com a segon, amb Ted Cruz encapçalant els sondejos amb prop d’un 10% d’avantatge. Els més contraris a Trump –potser també els més optimistes- ja parlen que Wisconsin pot ser el Waterloo de Trump.