Sanders posa en evidència el vincle de Clinton amb Wall Street

Debat intens i ple de cops dialèctics entre els dos aspirants demòcrates a la presidència | Dimarts vinent, primàries a Nova York

Vídeo del debat Clinton-Sanders
Vídeo del debat Clinton-Sanders | CNN
15 d'abril de 2016, 10:27
Actualitzat: 16 d'abril, 14:19h

Debat abans de la gran primària. Dijous a la nit, Hillary Clinton i Bernie Sanders es van veure les cares en un debat organitzat per la CNN a Brooklyn. A pocs dies de les eleccions a Nova York, que seran decisives, els dos aspirants demòcrates van protagonitzar un encontre ple de cops dialèctics. Clinton té davant seu un territori on ha construït la seva base política, Nova York, on hi ha els grans mitjans i on disposa de tot tipus de complicitats. Sanders, però, va arribar al debat després de vuit victòries consecutives i amb la moral alta. Un dels moments vibrants de la nit va ser quan Sanders va recordar que l’exsecretària d’Estat va arribar a cobrar fins a 225.000 dòlars per fer conferències per Goldman Sachs.

Tots dos candidats sabien que parlaven per un electorat molt progressista, com és el demòcrata de Nova York. El senador de Vermont va incidir en els lligams entre Hillary i el gran diner, en els suports financers que rep la seva campanya i en què ell serà més capaç de plantar cara al món econòmic i imposar una política de regulació de les altes finances. Clinton va dir que com a senadora, es va enfrontar al poder dels bancs, a la qual cosa Sanders va respondre que “Ells han d’estar molt sorpresos amb el que està dient”.

També van xocar en política exterior. Sanders va recordar els nyaps de l’Iraq i de Líbia. Va mostrar-se, tot i la seva condició jueva, molt més crític que Clinton amb Israel, afirmant que “hem de tractar el poble palestí amb respecte i dignitat” i criticant Netanyahu. Clinton va recórrer al suport que li va donar Barack Obama com a secretària d’Estat per mostrar que estava capacitada per liderar la política exterior dels EUA. La carta Obama sempre és efectiva entre la franja més esquerrana del seu partit. Clinton va aprofitar per respondre a un atac de Sanders, que fa dies va dir que ella no estava qualificada per la presidència: “M’han dit moltes coses a la meva vida, però aquesta ha estat la primera vegada”. Sanders va rectificar.

En canvi, Clinton va estar resolutiva quan va atacar Sanders en el tema de les armes, que sap que és un aspecte sensible entre la població de Nova York. En aquest tema, Sanders manté una posició més conservadora i reticent a regular l’ús d’armes, on Hillary és més intervencionista en contra dels interessos de l’Associació Nacional del Rifle.

Múltiples debats entre els aspirants

Va ser un més dels molts debats que els candidats han fet des de l’any passat. Res a veure amb el que ens té acostumat la política espanyola. Als Estats Units, les primàries vénen acompanyades de múltiples debats entre els aspirants. Però el d’ahir va ser dels més intensos que s’han viscut en aquesta campanya. El públic va ser un altre dels protagonistes i es va permetre aplaudir i animar a cada candidat. La majoria dels observadors van assenyalar que l’entusiasme dels partidaris del senador (“Bernie, Bernie!”) es va imposar. Però Clinton va demostrar solidesa i experiència, qualitats que va reconèixer Sanders. Aquest possiblement obtindrà un resultat magnífic a Nova York, pe`ro només una derrota de Clinton el proper dimarts –bastant difícil- podria posar en perill la seva candidatura.
Arxivat a