Clinton i Trump necessiten escombrar a Nova York

Dimarts de primàries decisives en un estat clau | Bernie Sanders, al bàndol demòcrata, Ted Cruz i John Kasich, entre els republicans, busquen aconseguir una derrota dolça | És probable que la batalla s’allargui fins al final, amb la gran primària de Califòrnia el 7 de juny

Hillary Clinton també se la juga a Nova York
Hillary Clinton també se la juga a Nova York | Flickr Hillary for America
19 d'abril de 2016, 17:36
Actualitzat: 20:24h
Guanyar no és suficient. Aquesta és una de les frases dirigides a Hillary Clinton i Donald Trump que repeteixen els periodistes nord-americans que segueixen les eleccions primàries de Nova York que se celebren aquest dimarts. Els dos favorits, o front-runners de la campanya en els dos grans partits no en tindran prou si “només” guanyen. Clinton necessita més que el 50% dels vots. Nova York és el seu feu electoral, on la campanya de l’exsecretària d’Estat calculava arribar sent ja ella sola la candidata que restava entre els demòcrates. El desgast que això li està causant li pot passar factura el novembre.

Una victòria pírrica per Hillary?

Per Sanders, perdre a Nova York, si assoleix un 40% dels vots, és objectivament un resultat espectacular, simplement inimaginable fa uns mesos. No només pel potencial electoral de l’estat, sinó perquè un bon resultat aquí indica l’acceptació entre la població hispana, afroamericana, catòlica, que conforma un bloc determinant entre els demòcrates. Si Hillary no deixa Bernie Sanders a més de deu punts de distància, la seva victòria serà pírrica. Una derrota –que sembla descartada, tot i que res és descartable en aquesta campanya— seria una garrotada de difícil gestió.

Donald Trump també està obligat a guanyar a Nova York per més que per punts. La majoria de les enquestes li donen un 50-54% dels vots. Però si els seus dos rivals, Ted Cruz i John Kasich –que semblen repartir-se el 45% dels vots- sumen prou delegats per disminuir el triomf del multimilionari, Trump continuarà suant per aparèixer com el nominat inevitable.

Una reunió a Manhattan

L’horitzó de Trump cap a la nominació s’ha fet més espès. Ningú posa en dubte que arribarà primer en nombre de delegats a la Convenció republicana, però no té assegurats els 1.237 delegats que li calen per guanyar en primera votació. Dissabte passat, Trump va mantenir una trobada al seu quarter general de Manhattan amb el primer cercle del seu equip. Es va decidir abocar esforços en el “treball” dels delegats. La campanya de Trump ha patit de manca de professionalitat. Ha obtingut moltes victòries que després no s’han traduït en nombre de delegats, que sovint són elegits posteriorment en convencions restringides que el candidat ha menystingut.

Trump ha reforçat els poders, dins de la seva campanya, de Paul Manafort. És un dels pocs que coneix a fons els intestins del Partit Republicà i tindrà cura d’intentar disciplinar uns delegats que, legalment, només estan obligats a votar-lo en primera votació. En la reunió de Manhattan, també es va decidir assignar 20 milions de dòlars més a les batalles que queden pel maig i el juny. Un senyal que Trump no dóna per feta la "coronació" a Cleveland. El 7 de juny hi ha les darreres primàries a sis estats, entre els quals Califòrnia, que serà una pugna de les que fan època. Els republicans elegiran 172 delegats per sistema proporcional. Tal com van les coses, pot ser que fins a Califòrnia no estigui definida la primària republicana. Els demòcrates, per la seva banda, n’elegiran 546 en aquest estat. No és cap broma.