ERC vol retirar el model franquista de medalla al mèrit de Barcelona

Esquerra vol recuperar el model instaurat per l’Ajuntament republicà | Encara es manté la peça feta per Frederic Marés el 1940 per encàrrec del consistori

26 de maig de 2016, 10:58
Actualitzat: 10:59h

La medalla al mèrit de Barcelona de l'època republicana


El grup d’Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona ha demanat que es canviï el model de Medalla d’Or al mèrit cultural, científic, cívic i esportiu de la ciutat, que és el mateix que Frederic Marés va dissenyar per al consistori franquista l’any 1940. En el seu lloc, ERC demana que el consistori barceloní adopti el model anterior, obra d’Enric Casanovas, que va ser instaurat per l’Ajuntament republicà de la ciutat el 1932.  

Amb l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, es va procedir a la retirada de tota simbologia del període republicà. Ni els símbols més petits van ser respectats. La medalla que atorgava l’Ajuntament de Barcelona al mèrit cultural no va ser una excepció i es va encarregar un nou disseny a Frederic Marès.

En el prec que ha presentat el regidor Juanjo Puigcorbé, s’al·lega “el deure que obliga, per dignitat històrica, el nostre Ajuntament a restituir els símbols dels valors democràtics perseguits per la dictadura franquista”.
 
Autor de la "Victòria" franquista

Frederic Marès (1883-1997) ja era un artista reconegut els anys trenta i havia treballat per la Generalitat republicana. Però després del triomf franquista, es va acoblar als nous temps i va realitzar un seguit d’obres per encàrrec de les noves autoritats. Per això l’alcalde Miquel Mateu li va demanar un nou disseny per les medalles al mèrit. Marès va ser també l’autor de la ‘Victòria’ franquista que es va ubicar al passeig de Gràcia després de retirar l’escultura en honor a la República, obra de Josep Viladomat. Marès havia concursat per erigir el monument republicà, però va quedar segon darrera de Viladomat. Després del 1939, va adaptar la peça que havia fet –això sí, amb algun retoc, com tapar-li els nus- i que va estar emplaçada al Cinc d’Oros fins al 2011.
Arxivat a