El Tradicionàrius uneix passat i futur per celebrar 30 anys de folk

Els grups del primer festival, celebrat l'hivern de 1988, protagonitzaran el concert inaugural | Aquest 2017, el certamen s'allargarà excepcionalment fins al juny amb un centenar d’activitats i més de 500 artistes

Foto de família dels protagonistes del 30è Tradicionàrius
Foto de família dels protagonistes del 30è Tradicionàrius | Tradicionàrius
11 de gener de 2017, 16:09
Actualitzat: 17:24h
La música d'arrel no passa mai de moda: resisteix els embats dels nous i dels vells temps, segueix sempre a un ritme constant, i defuig la febre passatgera dels nous estils que van assaltant les llistes de preferències del públic. Però, quin és el secret de l'èxit? De ben segur, perquè és la mena de música que ens defineix sense cap mena de filtre o d'afegit, una sonoritat que ens uneix a un paisatge i a una realitat.

Potser per tot plegat, un festival com el Tradicionàrius arriba als trenta anys en plena forma, sense haver estat engolit per la transitorietat d'una moda. Amb pas ferm i segur, el cicle del Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) celebrarà tres dècades d'arrel i de tradició mirant al futur, però sense renunciar a l'essència del primer dia. És per això que els organitzadors han ideat un espectacle inaugural que unirà els dos moments: Trenta Tradicionàrius Traçats (1988 - 2017).

El concert, programat aquest divendres 13 de gener, comptarà amb la participació de tots el grups que van actuar l'hivern del 1988 en la primera edició del festival: Jaume Arnella, Els Ministrers de la Vila Nova, Rosa Zaragoza, la Cobla Manxaire, Primera Nota, Ludicfolk, La Cobla Mínima, Alfons Encinas i Els Trobadors, els Solistes De La Costa, Retaule, amb un record especial pels noms que ja no hi són: Maria Laffitte i Josep Verdaguer "Roviretes".

Jaume Arnella, com no podia ser d'altra manera, conduirà la nit i farà de mestre de cerimònies, mentre presenta en societat el Romanço Tradifolk. Aquesta actuació serà la primera de les més de cent activitats programades en una edició que s’allargarà excepcionalment, i en motius de l'efemèride, fins al 23 de juny.
 

Els primers artistes del Tradicionàrius, l'any 1987 Foto: Tradicionàrius


L'edició d'enguany fa un esforç pressupostari i passa dels 141.000 euros de l'edició 2016 als 234.000 de l'actual. Cal assenyalar com a cites destacades la col·laboració especial d’Els Francolins amb la Cobla Sant Jordi (amb enregistrament inclòs); el concert conjunt de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries amb la Banda Lira Ampostina; o el concert de cloenda amb Mesclat i la Cobla Catalana dels Sons Essencials.

Entre la resta dels 48 concerts, hi ha noms de pesa com el de Maria del Mar Bonet –que repassarà les cançons del seu disc Saba de Terrer–, Rosa Zaragoza –amb un concert antològic–, el 25è aniversari de la Festa dels Foguerons o la col·laboració de la Cobla Sant Jordi amb Els Francolins. El CAT també acollirà la presentació de Grup de Folk. Crònica d’un esclat, un llibre de Ferran Riera que commemora els 50 anys d'un conjunt esdevingut mític amb el pas dels anys.
 
Les xifres del Tradicionàrius 2017
- Més de 500 artistes. Un 30%, grups internacionals i de la península Ibèrica; mentre que el 70% restant serà de grups de Catalunya, les Illes, la Val d’Aran i el País Valencià.

-48 concerts i 14 balls folk. Grups emergents al costat de grups de llarga trajectòria, molts d'ells protagonistes de concerts emblemàtics a l’escenari del CAT. en anteriors edicions.

- 17 presentacions del discos. Discos de fusió de la música d’arrel amb d’altres estils, discos que recuperen l’essència del folk o treballs que recuperen el llegat del Gato Pérez, entre algunes de les novetats.
 
- 6 estrenes absolutes de grans espectacles. La 30a edició compta amb les estrenes dels espectacles de Tren Seeger, Martin Carthy & Ruper Ordorika, el projecte de la fusió d’estils de la Rufaka Folk Jazz Orquestra, o l’associació de dos grups emblemàtics com Els Francolins i La Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona.
 
- 4 presentacions de llibres. El Tradicionàrius presentarà el segon volum de la col·lecció de CAT Edicions Músiques de tabalers: Kabum,El Grup de Folk. Crònica d’un esclat, Pep Xico Bet (1876-1936) i La biografia del músic Eliseo Parra.

- 4 celebracions d’aniversaris. A banda dels 30 del Tradicionàrius, també se celebraran els 25 anys dels Foguerons a Gràcia, els 30 anys de carrera musical de Rosa Zaragoza, els 50 anys d’escenaris de Maria del Mar Bonet i els 50 anys del Grup de Folk. No pas poca cosa.