El Parlament debatrà el 26 d'abril la reforma per permetre la desconnexió exprés

PP, PSC i Ciutadans anuncien que presentaran una esmena a la totalitat

11 d'abril de 2017, 11:55
Actualitzat: 13:32h

Reunió de la mesa del Parlament, aquest dimarts. Foto: ACN


La reforma del reglament del Parlament que ha de permetre una via per poder aprovar de forma ràpida la llei de desconnexió -anomenada formalment llei de transitorietat jurídica- es debatrà en el ple del pròxim 26 d'abril si es compleixen tots els requisits parlamentaris. Així s'ha fixat després de la reunió de la mesa i de la junta de portaveus d'aquest dimarts, que també ha obert el període d'esmenes a la proposició de llei que s'ha de sotmetre a debat.

Amb la proposició de llei per reformar el reglament del Parlament, que es va impulsar a través d'una ponència conjunta en la qual només hi van participar Junts pel Sí i la CUP, els independentistes pretenen aconseguir que s'aprovi que qualsevol grup parlamentari pugui tramitar per lectura única una proposició de llei, una potestat que a hores d'ara només té el Govern. La resta de grups de l'oposició sempre han interpretat aquest objectiu com un intent de "coartar" el debat parlamentari.

Ciutadans, PP i PSC ja han anunciat que presentaran una esmena a la totalitat de la proposició de llei i Junts pel Sí i la CUP ja preveuen que aquestes seran tombades. El pròxim pas serà que l'articulat de la proposició de llei es debati en comissió, on Catalunya Sí que es Pot ja ha dit que sí hi participarà malgrat que no ho va fer a la ponència conjunta -entenia que "conjunta" volia dir que hi participessin tots els grups i aquesta situació no es donava-.

El PP acusa els independentistes de reduir la "qualitat democràtica"

El portaveu del PP, Alejandro Fernández, ja ha anunciat que, efectivament, el seu grup presentarà una esmena a la totalitat a la proposició de llei. "S'està produint una degradació de la política catalana", ha etzibat. El dirigent popular considera que s'estan vulnerant "els drets dels diputats" i que "els impulsors del procés estan reduint la qualitat democràtica de forma dràstica".

PSC: "Tenim un Govern dedicat exclusivament al procés"

"Tenim un Govern dedicat exclusivament al procés", ha lamentat, per la seva banda, la portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados. Al seu judici, Junts pel Sí i la CUP no tenen cap intenció de "millorar la qualitat de participació del Parlament" sinó de tramitat la desconnexió per lectura única. Els socialistes també han deixat ben clar que esmenaran la proposició de llei.

C's denuncia la gestió "parcial" dels plens que, al seu judici, fa Forcadell

Ciutadans, per la seva banda, ha presentat una queixa per l'actuació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en el darrer ple. El portaveu parlamentari de C's, Carlos Carrizosa, ha recordat que Forcadell va cridar l'atenció al diputat Fernando de Páramo per "assenyalar el Govern" durant la seva intervenció. Segons Ciutadans, és "injust" que la presidenta adverteixi uns diputats i els altres no per una qüestió d'"ideologia". Segons Carrizosa, Forcadell no ha reconegut la "parcialitat" però ha modificat la gestió que es farà a ara dels torns d'intervencio. Fonts de la mesa expliquen que a partir d'ara no es donaran paraules ni durant les interpel·lacions ni a les sessions de control, tal i com es feia a legislatures anteriors.

Fa unes setmanes també el PP va presentar un escrit acusant la presidenta de no ser "imparcial" a l'hora de gestionar els plens. La mateuxa Forcadell va respondre en un escrit que sempre ha complert el reglament del Parlament.

L'ordre del dia del pròxim ple

La junta de portaveus també ha fixat que en el pròxim ple es voti el decret llei sobre begudes ensucrades, l'impost d'actius no productius i la proposició de llei de despenalització de l'eutanàsia.