Puigdemont i Junqueras anunciaran conjuntament data i pregunta la setmana vinent

El president i el vicepresident esperaran a reunir el Pacte Nacional pel Referèndum abans de concretar els termes de la consulta vinculant | El cap de setmana següent es programaria un gran acte d'inici de la campanya unitària del "sí" | Puigdemont desafia el govern espanyol a aclarir si farà ús de la força per frenar la votació

Puigdemont i Junqueras dirigint-se a la reunió del consell executiu
Puigdemont i Junqueras dirigint-se a la reunió del consell executiu | Govern
Oriol March / Roger Tugas
31 de maig de 2017, 19:25
Actualitzat: 01 de juny, 20:33h
La via unilateral s'accelera. El president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras tenen previst anunciar la setmana vinent la data i la pregunta del referèndum unilateral, segons assenyalen diverses fonts consultades per NacióDigital. L'acte arribarà poc després de la reunió que celebrarà dimarts el Pacte Nacional pel Referèndum, en la qual Puigdemont informarà de la negativa de Mariano Rajoy a abordar la consulta pactada -la qual ha centrat els esforços, precisament, del Pacte- i de la necessitat d'abordar el procés sobiranista des d'una òptica exclusivament catalana.

Una de les dates probables per anunciar els termes del referèndum és el dijous 8 de juny, tot i que encara no està tancat. De fet, en un principi l'anunci estava previst per aquesta mateixa setmana, però les circumstàncies han obligat a ajornar-lo. L'actualitat política podria conduir a deixar passar alguns dies més, però tots els actors consultats apunten que l'anunci difícilment pot anar més enllà de la setmana vinent.

Contactes amb tots els actors

Puigdemont està mantenint aquesta setmana contactes amb agents polítics, econòmics i socials per tal d'escoltar les seves opinions sobre el moment polític en què ha entrat el país després que Rajoy respongués negativament a la carta que li va enviar la setmana passada per acordar el referèndum. Si es reuneix el Pacte Nacional és per posar en valor la seva feina i per "no donar excuses" als "comuns" a l'hora de despenjar-se. En aquests termes es va expressar la mateixa consellera de la Presidència, Neus Munté, després de la cimera sobiranista de dilluns.

Un cop totes les entitats s'apleguin dimarts vinent, l'anunci de data i pregunta entrarà en la recta final, i es pot veure acompanyat d'una reunió extraordinària del consell executiu. La presència de Puigdemont i Junqueras està garantida en l'acte en què es revelaran aquests transcendentals detalls per mostrar la unitat entre les dues forces que conformen el Govern, per bé que una opció que pren força és que, per dotar-lo de més solemnitat, la resta de consellers també hi siguin presents.

Les opcions sobre la taula

Malgrat que les fonts consultades apunten que encara hi hauria alguns serrells a tancar, una de les dates que ha sonat més per celebrar el referèndum és l'1 d'octubre. Encaixaria dins la promesa de fer-lo durant la segona quinzena de setembre, mentre que altres diumenges presenten més inconvenients: el 24 de setembre és la festa de la Mercè a Barcelona i obliga a iniciar la campanya massa a prop de la Diada, mentre que avançar-lo més enganxaria la campanya a finals d'agost. Igualment, pel que fa a la pregunta, el principal debat és si cal parlar d'estat independent o de república. El PDECat aposta per la primera opció, ja que creu que la segona "té més càrrega ideològica", mentre que ERC -com la CUP- defensa que una República catalana seria capaç de seduir més els "comuns".
 

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, durant la reunió del Govern de l'11 d'abril del 2017 Foto: ACN


Abans de Sant Jordi, el Govern en ple ja va signar un document de compromís amb el referèndum, que també va ser subscrit per més d'un centenar d'alts càrrecs. L'acte solemne per fer públiques la data i la pregunta tindrà un alt component simbòlic i, segons fonts governamentals, no hauria de provocar cap intervenció legal de l'Estat. "Es tracta d'un anunci i prou", destaquen a Palau. El 12 de desembre del 2013, després d'una reunió amb totes els partits favorables a la consulta, Artur Mas va anunciar el contingut del 9-N i el govern espanyol es va limitar a dir que no se celebraria. Aquest cop, l'executiu de Mariano Rajoy s'ha compromès a fer tot el possible -sense aclarir fins a quin punt- per evitar que hi hagi un referèndum a Catalunya aquest setembre.

La Generalitat no preveu cap actuació legal de l'Estat en contra de l'anunci de la data i la pregunta del referèndum

Segons les fonts consultades, a l'anunci del Govern el seguiria just després un acte massiu d'inici de la campanya unitària del "sí" al referèndum. Probablement el cap de setmana següent (dissabte 10 i diumenge 11 de juny), les entitats sobiranistes ANC, Òmnium i AMI, junt als partits independentistes i membres de l'executiu compartirien escenari per escenificar la unitat en el full de ruta entre la societat civil i el món polític i per activar el múscul de la ciutadania en l'inici d'uns mesos transcendentals en què es preveu que el carrer tindrà una paper central per garantir la celebració de la votació i la victòria de l'opció independentista.

De fet, aquest acte ja fa setmanes que està previst, a l'espera de l'anunci de la data i la pregunta. Les entitats, dissabte, ja van demanar al Govern que concretés aquests detalls, en un gest del qual les forces independentistes ja en tenien coneixement. Els presidents de les tres organitzacions coneixeran directament de Puigdemont el disseny de la pregunta i la data, com ja va passar en els dies previs a l'anunci del 9-N.

Aval internacional

Un dels aspectes que genera més dubtes del referèndum és la validació i aplicació del resultat. Catalunya Sí que es Pot (CSEQP) ha estat especialment insistent a l'hora de demanar l'aval de la comissió de Venècia a la votació. Puigdemont ja ha enviat una carta a aquest organisme per informar-lo de la voluntat de fer un referèndum acordat i de la negativa de l'Estat a negociar, però en cap moment fa referència al camí unilateral. CSQEP, crítica amb el full de ruta del Govern -a qui ha acusat de "menystenir" el Pacte Nacional pel Referèndum en la sessió de control-, ha considerat una "matussera manipulació" l'enviament de la missiva -instada per ells-.

Un dels elements de debat de les properes setmanes, segons fonts sobiranistes, es tracta de la posada en marxa d'un organisme de control de la consulta vinculant amb experts internacionals. Es tracta d'una demanda conjunta tant de la CUP com de Demòcrates, dos dels partits que més pressió han fet al Govern per fixar data i pregunta. Fonts de l'executiu assenyalen que el referèndum serà "vàlid" en la mesura que la gent "se'l faci seu", i apunten que una participació molt alta -superior als tres milions- ja seria un missatge cap a l'Estat i cap a Europa.
 

Carme Forcadell i Anna Simó abans d'entrar al TSJC Foto: Adrià Costa


Quant al diàleg amb el govern espanyol, però, hi ha poques esperances que sigui fructífer abans de la votació. Puigdemont ha desafiat Rajoy a explicar quines seran les mesures que aplicarà per frenar el referèndum, i s'ha preguntat si farà servir la força. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va proclamar la setmana passada que l'Estat tenia tots els instruments a la seva disposició per aturar el referèndum. Altres dirigents del PP, com ara Soraya Sáenz de Santamaría i Íñigo Méndez de Vigo, van fer servir expressions similars i van instar Puigdemont a explicar-se al Congrés dels Diputats.
Arxivat a