24
d'octubre
de
2017, 08:31
Actualitzat:
8:44h
Consell de ministres extraordinari per aprovar l'article 155 Foto: La Moncloa
Fins ara, l'Estat mai no havia aplicat l'article 155. Però ara sembla un actor central de la política espanyola, arribant al punt que podria ser una mesura que no quedés limitada exclusivament a Catalunya. En els darrers dies, l'article ja s'ha esgrimit com a amenaça per a d'altres comunitats, especialment aquelles on el PP no se sent còmode amb el govern legítim. L'advertència ja ha arribat a Castella-la Manxa i al País Basc, a les quals s'hi ha afegit, aquest mateix dilluns, Navarra, on el PP ha assenyalat que el 155 podria aplicar-se.
Així ho ha manifestat Ana Beltrán, portaveu dels populars navarresos, després que el Parlament de la comunitat foral hagi aprovat una declaració institucional en què es qualifica d'"inacceptable" la imminent aplicació de l'article a Catalunya. Beltrán ha qualificat d'"infàmia" l'aprovació d'aquest text i ha lamentat que els grups que donen suport al govern no respectin "ni la Constitució, ni les lleis, ni la democràcia".
El cas navarrès s'afegeix als patits a Castella-la Manxa i al País Basc. Aquest diumenge, en declaracions des de Sant Sebastià, l'exministre de sanitat Alfonso Alonso advertia que Euskadi disposa de "tots els ingredients" per arribar a la "mateixa situació" que Catalunya. Entre d'altres, assenyalava el "nacionalisme de poder" del PNB, les "forces radicals" d'EH Bildu, els "populistes" de Podem i la plataforma Gure Esku Dago, posant noms i cognoms als elements que posen en perill "la convivència".
El cas de Castella-la Manxa també ha arribat amb l'amenaça de mesures extremes. José Julián Gregorio, delegat del govern espanyol a la comunitat autònoma, acusava l'executiu –format per PSOE i Podem– de "demanar a crits" l'aplicació del 155. Segons Gregorio, la mesura ha de servir perquè l'Estat "corregeixi els problemes" que, al seu parer, pateix la comunitat.