El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Manresa ha acollit aquest dilluns al migdia l'acte de constitució de la nova societat municipal Manresana d'Actius Turístics, Museus i Fires (MATMUSA) i del seu consell d'administració. La nova empresa pública neix amb l'objectiu d'impulsar la projecció de Manresa com a destinació cultural i turística a partir de la coordinació i l'impuls dels serveis culturals, turístics i comercials de la ciutat. Tal com ja es va explicar, assumirà els actius i les activitats que actualment desenvolupen la Fundació Turisme i Fires de Manresa, la Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Séquia i el Museu de Manresa - Museu del Barroc de Catalunya, incorporant-hi també la gestió de les fires i mercats no sedentaris.
Davant de notari i davant del Secretari de l'Ajuntament, l'alcalde de Manresa, Marc Aloy, i la resta de membres del consell d'administració han signat la constitució de l'empresa. La presidència recaurà en el mateix alcalde, mentre que el regidor d'Empresa, Turisme i Coneixement, Joan Vila, serà vicepresident primer i la regidora de Cultura i Llengua i de Comerç, Tània Infante, serà vicepresidenta segona. El consell comptarà amb dotze vocals: els regidors de govern Lluis Vidal Sixto i Pere Massegú; Mònica de Llorens, Sergi Perramon i Roser Alegre -membres de la corporació municipal-, el gerent d'Aigües de Manresa, Antoni Ventura; la presidenta de la Cambra de Comerç de Manresa, Sílvia Gratacós; Josep Maria Masó, del Gremi de Cintaires; Margarita Cases, de Junta de la Séquia, i Francisco Margenat, Josep Altayó i Maria Pilar Parcerisas, en representació d'empreses i institucions professionals de l'àmbit de la cultura. A banda de la constitució del consell d'administració, s'ha designat el regidor d'Empresa, Turisme i Coneixement, Joan Vila Marta, com a conseller delegat.
En el seu parlament, l'alcalde de Manresa ha fet una defensa de la gestió pública dels serveis bàsics i ha recordat que MATMUSA serà la quarta empresa municipal de la ciutat, després d'Aigües de Manresa (creada el desembre de 1981), Fòrum, que impulsa polítiques d'habitatge des del 1994, i Manresana d'Equipaments Escènics (MEES), que amb el teatre Kursaal com a emblema acaba de celebrar els 18 anys de vida (es va constituir el febrer del 2007).
La nova empresa actuarà prioritàriament en l'atracció de visitants, la promoció del Camí Ignasià i l'organització i promoció d'esdeveniments. En l'apartat comercial, se centrarà en l'activitat firal, els mercats no sedentaris i les operacions logístiques. Amb un pressupost inicial de 3,2 milions d'euros i una plantilla de 32 persones, el projecte s'ha configurat amb la flexibilitat necessària per donar resposta a les necessitats actuals i futures i per adaptar-se als reptes que es plantegin en la promoció cultural i turística de la ciutat.
L'acte ha comptat amb la presència de membres de la corporació municipal, agents del teixit social i econòmic de la ciutat i representants de les altres empreses municipals.